11/4/2010 - Eurogroup : Σκέφθηκαν λογικά και έγραψαν στα παλαιά τους υποδήματα τις "αγορές".

''Τελικά, οι Γερμανοί της Άγκελα Μέρκελ και οι λοιποί ευρωζωνίτες σκέφθηκαν λογικά και (μέσα στον απόλυτο παραλογισμό της Απόφασης των 27 ηγετών της Ε.Ε. της 25/3/2010) έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την γραφειοκρατική χρηματοπιστωτική "αγορά" και τα επιτόκιά της, τα οποία στηρίζονται, όσον αφορά την ελληνική περίπτωση, σε μια παράλογη συμπεριφορά (George Soros έφα).

[Βέβαια, η συμπεριφορά αυτή στην πραγματικότητα είναι η κλασσική συμπεριφορά του παλιού "καλού" τοκογλύφου, σε στυλ Σάϋλωκ, αλλά αυτό δεν είναι το ουσιώδες, διότι πάντοτε οι χρηματοπιστωτικές συμπεριφορές ήσαν αυτές, όταν είχαν να κάνουν με χώρες που ήσαν σε δύσκολη θέση].

Η σημερινή εξειδίκευση από το Eurogroup των τεχνικών λεπτομερειών για την υλοποίηση του "αέρα κοπανιστού" της απόφασης της 25/3/2010 είναι ένα πρώτο βήμα, μικρό μεν, αλλά πολύ σημαντικό, δε.

Και τούτο διότι είμαστε ακόμα στην αρχή, αφού υπάρχουν πολλά πράγματα να γίνουν στην πορεία της εξέλιξης της ευρωζώνης στο σφιχτό κρατικό μόρφωμα, που απαιτούν οι παρούσες συνθήκες.

Αλλά και επειδή, η απόφαση για εφαρμογή αυτής της ανορθολογικής απόφασης για τον μηχανισμό στήριξης (της Ελλάδας σήμερα και αύριο κάποιου άλλου) δείχνει ότι, όταν η ανάγκη το απαιτεί, εφαρμόζονται ακόμα και οι πιο παράλογες αποφάσεις, προκειμένου να σωθεί η κατάσταση - αφού βοηθηθεί και από την κατάλληλη μεθόδευση, ως προς την ερμηνεία τους

Αυτό έκανε, άλλωστε, ως προς τα επιτόκια του ελληνικού δανεισμού, το σημερινό Eurogroup των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, εν όψει της προσεχούς αλλαγής της απόφασης για τον μηχανισμό στήριξης των χωρών της ευρωζώνης, η οποία ουσιαστικά αποτελεί ένα γερμανικό καπρίτσιο, το οποίο αποσκοπούσε στην εξυπηρέτηση των εκλογικών στόχων του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού στις τοπικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου στην Βόρεια Ρηνανία και Βεστφαλία (αν και τελικά οι στόχοι των Μέρκελ και Βεστερβέλλε μένουν μετέωροι, αφού η Γερμανία θα χρηματοδοτήσει το ελληνικό χρέος).

Η πορεία, λοιπόν, θα είναι μακρά και δύσκολη και θα έχει σκαμπανεβάσματα, ενώ, ανά πάσα στιγμή, θα ελλοχεύει ο κίνδυνος της οπισθοδρόμησης, αλλά η τελική της κατάληξη θα συνίσταται στην ανάληψη από την Ε.Κ.Τ. της εξυπηρέτησης των χρηματοδοτικών αναγκών και των χρεών των χωρών της ευρωζώνης, διότι αυτό, που τώρα συμβαίνει, είναι ένας απόλυτος παραλογισμός, αφού δεν είναι δυνατόν, σε αυτό το απίθανο υπό διαμόρφωση ομοσπονδιακό μόρφωμα της Euroland, το ένα κράτος να ... δανείζει το άλλο (!) - έστω και με επιτόκια κατώτερα της αγοράς - και να καλεί και το ... Δ.Ν.Τ. να συνεισφέρει το ... κάτι τι του (!)

Σε αυτήν την ανοησία θα βάλουν τέρμα και θα την ορθολογικοποιήσουν κάποια στιγμή, με τον τρόπο που περιέγραψα, δια της απευθείας χρηματοδότησης των κρατών της ευρωζώνης από την Ε.Κ.Τ., αφήνοντας την "αγορά" και τους σορτάκηδες στην άκρη. Κάτι που, ήδη, έκαναν δειλά, με την απόφαση του Τρισέ και των ευρωτραπεζιτών να αγνοήσουν τις αξιολογήσεις των Οίκων, για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα και γενικά όλα τα ομόλογα των χωρών της ευρωζώνης.

(Οι "αγορές", βέβαια, δεν θα μείνουν ανενεργές, διότι σε κάθε φάση θα δοκιμάζουν τις αντοχές των ευρωζωνιτών και αυτό είναι που θα κάνει πιο ενδιαφέροντα τα πράγματα).

Μέχρις ότου, όμως, φθάσουμε στην θεσμική ολοκλήρωση της ευρωζώνης έχουμε πολύ καιρό ακόμα να διανύσουμε και μέχρι τότε η Ελλάδα θα περάσει από Συμπληγάδες, έχοντας μπροστά της έναν αδιέξοδο αποπληθωρισμό, ο οποίος θα πρέπει να τελειώσει το συντομότερο..


Και θα τελειώσει, διότι είναι αδιέξοδος και αποτελεί ένα λάθος φάρμακο σε μια λάθος διάγνωση, αφού στην ιεράρχιση των προβλημάτων της χώρας η προτεραιότητα δεν βρίσκεται στο χρέος της, αλλά στην έντονη ύφεση, η οποία την έπληξε, ως απότοκο της διεθνούς πτώσης της ενεργού συναθροιστικής ζητήσεως, πολύ πριν επέλθει ο τρέχων αποπληθωριστικός κύκλος από την επιβληθείσα περιοριστική δημοσιονομική πολιτική από τους ευρωγραφειοκράτες.''





(Σχόλιά μου http://e-roosters.blogspot.com/2010/03/blog-post_31.html?showComment=1271017432363#c1912866555568559210 και http://e-rooster.gr/03/2010/2330#comment-130556   της 11/4/2010 στο άρθρο του κ. Στέφανου Αθανασιάδη : "Η συμφωνία ΜΗ-στήριξης" http://e-roosters.blogspot.com/2010/03/blog-post_31.html και στο θέμα που έχει ανοίξει στο e-rooster.gr ο κ. Γιώργος Καισάριος, με τίτλο : "Τι θα μας κάνουν οι «κακοί» του Δ.Ν.Τ." http://e-rooster.gr/03/2010/2330 ).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

21/5/2023 : Ολέθρια συντριβή - στα όρια της διάλυσης - του ΣΥΡΙΖΑ, (με 20,07%), όπου πέφτει η αυλαία, με την πληρωμή του λογαριασμού της σύγχρονης “Συμφωνίας της Βάρκιζας” του καλοκαιριού του 2015. Τεράστια η προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με 40,78%, (ΠΑΣΟΚ 11,53%, ΚΚΕ 7,20%, Ελληνική Λύση 4,46%, ΝΙΚΗ 2,93%, Πλεύση Ελευθερίας 2,87%, ΜΕΡΑ25 2,59%), ακριβώς, επειδή στερούντο αντιπάλου. (Και φυσικά, οι δημοσκοπήσεις, πήγαν όλες, στα σκουπίδια).

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).