Το ελληνικό bail out, μας δείχνει ότι τα κράτη δεν χρεωκοπούν, παρά τα όσα προπετώς είπε η Μέρκελ

"Τρέχουν και δεν φτάνουν, αγαπητοί μου φίλοι, οι ευρωζωνίτες! Τώρα που τους πήραν παραμάζωμα οι γραφειοκρατικές χρηματοπιστωτικές αγορές και το οικοδόμημα της ευρωζώνης τρίζει, άνοιξαν το πουγγί τους και θα σκάσουν περί τα 120 δισ. ευρώ - χώρια το τι θα σκάσει το ΔΝΤ, με την ενθάρρυνση των ΗΠΑ (οι οποίες δεν θέλουν την κατάρρευση της ευρωζώνης και την επαναφορά της παγκόσμιας ύφεσης στην πόρτα τους).
Αγκέλα Μέρκελ - Γερμανίδα καγγελάριος.


Τρέχουν λοιπόν, με πρώτη και καλύτερη την Αγκέλα, που έκανε και την δύσκολη – τρομάρα της!

Καλά κάνουν και τρέχουν, διότι μπορεί και να προλάβουν την συμφορά που τους κτυπάει την πόρτα…

Δεν μπορείτε να φανταστείτε το πόσο διασκεδάζω με τα καμώματά τους.

Δείτε και στο μπλογκ μου τα θέματα : «Η διεθνής χρηματοπιστωτική φούσκα, το ελληνικό bailout και οι ανεπάρκειες του απρόβλεπτου ΓΑΠ, που έφεραν την νέα κατοχή» http://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2010/04/bailout-gap.html , «Προς ελληνικό bailout, λόγω του φόβου ότι θα σκάσει η βραδυφλεγής βόμβα της φούσκας των προϊόντων (κρατικά ομόλογα, παράγωγα και μετοχές) του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος» http://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2010/04/greekbailout.html .


Bail out, για την Ελλάδα, αγαπητοί μου φίλοι.


Bail out και για την Πορτογαλία και για την Ισπανία και για την ίδια την Γερμανία, αν χρειασθεί…

Το κούρασαν πολύ το πράγμα. Το έφεραν από εδώ, το έφεραν από εκεί, προσπαθώντας να εξορκίσουν το κακό ο γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός, οι ευρωτραπεζίτες και όλη η γραφειοκρατία των Βρυξελλών. Κατασκεύασαν τον αέρα κοπανιστό της Απόφασης της 25/3/2010, νομίζοντας ότι έτσι θα αποφύγουν να πράξουν τα αυτονόητα.

Στην πραγματικότητα δεν έκαναν τίποτε περισσότερο από το να φέρουν γρηγορότερα το αποτέλεσμα, που επειδίωκαν να αποφύγουν : Την απαξίωση του φετίχ τους, δηλαδή του ευρώ, αυτής της νομισματικής κουρελούς, την οποία κατασκεύασαν, με τις χαώδεις ανεπάρκειες και τους ζουρλομανδύες των ευρωσυνθηκών του Μάαστριχτ και της Λισαβώνας.

Και μην ακούτε φυσικά, αυτά τα περί επιτοκίων, που θα «εισπράξουν» από τους Έλληνες, τα οποία τα λένε για κάλυψη απέναντι στις άγριες διαθέσεις των ψηφοφόρων τους.


Από τους Έλληνες δεν θα εισπράξουν και πολλά πράγματα. Θα εισπράξουν στην πορεία, ό,τι είναι να εισπράξουν, από το πληθωριστικό χρήμα, που θα κόψουν οι διάδοχοι του Τρισέ στην διοίκηση της Ε.Κ.Τ., η οποία θα κόψει άφθονο νόμισμα για να αποπληρώσει το ελληνικό χρέος (όχι όλο, βέβαια, αλλά ένα πολύ σημαντικό τμήμα του) και τα επιτόκιά του.

Και αυτό θα είναι μόνον η αρχή. Διότι θα ακολουθήσει η Πορτογαλία, η Ισπανία κλπ. Και στο τέλος η κατάληξη θα είναι η Ε.Κ.Τ. να αναλάβει την εξυπηρέτηση των κρατικών χρεών στην ευρωζώνη και την άμεση χρηματοδότηση των δημοσιονομικών πολιτικών των χωρών που την συναπαρτίζουν. Οι ευρωζωνίτες θα παραβιάσουν το περιεχόμενο όλων των συνθηκών, που έχουν υπογράψει, για την δημιουργία της ευρωζώνης και ήδη το έπραξαν, ακριβώς επειδή το περιεχόμενό τους ήταν δυσλειτουργικό και ως εκ τούτου βλακώδες.

Και αυτό θα συμβεί διότι είναι η απολύτως φυσιολογική εξέλιξη, σε κάθε ομοσπονδιακό κρατικό μόρφωμα και όχι επειδή αποτελεί γούστο δικό μου, ή οποιουδήποτε άλλου. Αυτό συμβαίνει στις ΗΠΑ και φυσικά αυτό θα συμβεί και στην ευρωζώνη, αν αυτή θέλει να μείνει ενωμένη. Και από ό,τι φαίνεται θέλει να μείνει ενωμένη. Διότι κάθε διαφορετική εξέλιξη οδηγεί στο διαζύγιο και στην διάλυση της ευρωζώνης.

(Που ακούστηκε να απαγορεύεται η χρηματοδότηση διάσωσης χώρας της ευρωζώνης, όπως προβλέπει η ανόητη Συνθήκη της Λισαβώνας! Βέβαια, αυτή υπογράφηκε όταν ακόμα επικρατούσε η ιδεολογία της «αειφόρου ανάπτυξης», αλλά δεν βρέθηκε ένας εγγράμματος άνθρωπος να τους πει ότι, σε συνθήκες ύφεσης, αυτή η ρύθμιση – έστω και σε επίπεδα μιας χώρας του μεγέθους της Ελλάδας – θα δημιουργήσει συνθήκες αποσταθεροποίησης του ευρώ και της ευρωζώνης; Από ότι φαίνεται, δεν βρέθηκε κάποιος τέτοιος εγγράμματος άνθρωπος να τους το πει και να τους το υποδείξει, γι’ αυτό και έφθασαν σε αυτά τα χάλια, δηλαδή να τρέχουν και να μην φθάνουν. Γι’ αυτό τώρα και κινδυνεύουν με μια σειρά από bail outs. Και οι αγορές δεν είναι χαζές. Θα εξακολουθήσουν να τους δοκιμάζουν και θα τους υποχρεώσουν σε κινήσεις, που ούτε μπορούσαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα να φανταστούν οι ευρωζωνίτες).

Μπορεί σε πολλούς καλούς και αξιότιμους φίλους αυτό το ελληνικό bail out να μην είναι αρεστό. Αλλά οι Γερμανοί και οι ευρωζωνίτες θα πληρώσουν, για το δικό τους συμφέρον και όχι για τα ωραία μάτια των Ελλήνων σήμερα, ή των Πορτογάλων αύριο. Δεν αντέχουν το κραχ που θα ακολουθούσε, αν δεν το έπρατταν και το οποίο θα ήταν απείρως μεγαλύτερο από αυτό που ακολούθησε την πτώση της Lehman Bros τον Σεπτέμβριο του 2008, γι’ αυτό ακόμα και αυτός ο δύσμοιρος Βεστερβέλλε υποχρεώθηκε σήμερα να προειδοποιήσει τους σορτάκηδες ότι, ποντάροντας στην ελληνική χρεωκοπία, θα χάσουν τα λεφτά τους.

Με λίγα λόγια πήραν το μάθημά τους, έστω και καθυστερημένα, από το πρόσφατο (Σεπτέμβριος 2008), αλλά και το απώτερο παρελθόν (την κατακλυσμιαία πτώση του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος την εποχή της GREAT DEPRESSION την περίοδο 1929 -1932).

Αξιότιμε φίλε Pelerin θα μπορούσε να έχεις ένα κάποιο δίκιο, αν είχαμε εδώ να κάνουμε με μια ιδιωτική επιχείρηση (αν και η περίπτωση της Lehman Bros μας δείχνει το αντίθετο, διότι μεγάλο ρόλο παίζει και το μέγεθος και η χρηματοοικονομική κατάσταση της επιχείρησης, οπότε μια τέτοια ιδιωτική επιχείρηση δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη της διότι μια τέτοια ενέργεια αποτελεί κίνδυνο για την συνολική σταθερότητα του οικονομικού συστήματος). Αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με κράτος. Και ένα κράτος που αποτελεί μέρος ενός διεθνούς συνόλου δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη του, διότι απειλείται η σταθερότητα αυτού του διεθνικού οικονομικού συστήματος. Αυτή είναι η αλήθεια και καλόν είναι αυτήν την αλήθεια να μην αποφεύγουμε να την δούμε, διότι όταν έλθει η ώρα της κρίσεως, τότε επικρατεί η ανάγκη και δεν υπάρχουν νόμοι, ούτε κανόνες, που πρέπει να ακολουθηθούν, αφού αυτό που υπαγορεύει το τι πρέπει να γίνει είναι η ανάγκη και μόνον αυτή.

Μπορεί η Μέρκελ, με πλήρη νεοφιλελεύθερο δογματισμό, πρόσφατα να είπε ότι «είναι λάθος να λέγεται ότι στην σύγχρονη οικονομία δεν χρεωκοπούν τα κράτη, διότι και τα κράτη χρεωκοπούν», αλλά τώρα που ήλθε η ώρα της κρίσεως και το ευρώ της κινδυνεύει να πάει για φούντο, ανακρούει πρύμνα και μας λέει ότι την ενδιαφέρει η σταθερότητα του κοινού μας νομίσματος και γι’ αυτό η Ελλάδα δεν θα χρεωκοπήσει (ο Τρισέ συμπλήρωσε ότι καμμία χώρα της ευρωζώνης δεν θα αναδιαρθρώσει, ούτε θα επιμηκύνει τα χρέη της και ότι αυτό είναι πολιτική απόφαση), κλαυθμηρίζοντας, παράλληλα, για το γεγονός ότι ήταν λάθος που έβαλαν το 2000 την Ελλάδα στην ΟΝΕ – τι να κάνουμε; Ας πρόσεχαν, αλλά την ελληνική αγορά την ήθελαν για τα προϊόντα τους.

Από εκεί και πέρα, όλα ακόμα είναι ανοικτά, διότι οι ευρωζωνίτες έχουν πολλά, ακόμα, να κάνουν, διότι, παρά τις τωρινές τους βιασύνες, που είναι προϊόν του πανικού τους, μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης του ευρώ, παραμένουν αργοί, ενώ δεδομένο είναι ότι οι αγορές θα τους δοκιμάσουν και πάλι, αν και τα hedge funds, όπως έχουμε πει, θα περάσουν δύσκολες ημέρες, αφού ήδη πέφτουν μηνύσεις, για παραπλάνηση των επενδυτών τους, με τα παιχνίδια με τα cds και θα βρεθούν μέσα σε ένα αυστηρό ρυθμιστικό νομοθετικό πλαίσιο, που θα τα δυσκολέψει πολύ (και μάλλον θα καταλήξουν μακροπρόθεσμα να γίνουν κάτι σαν τις κλασσικές εμπορικές τράπεζες, διότι η λειτουργία τους, ως «επενδυτικών» χρηματοπιστωτικών οργανισμών αποσταθεροποιεί το σύστημα, όπως γνωρίζουμε όλοι όσοι έχουμε μια ελάχιστη επαφή με την νομισματική ιστορία.

Η όλη υπόθεση έχει αποκτήσει ένα άγριο και γι’ αυτό όμορφο ενδιαφέρον και την εξέλιξή της θα την παρακολουθήσουμε εκ του σύνεγγυς…."



(Σχόλιά μου της 28/4/2010 http://e-rooster.gr/03/2010/2330/comment-page-19#comment-131082 και της 29/4/2010 http://e-rooster.gr/03/2010/2330/comment-page-19#comment-131104 στο e-rooster.gr, στο άρθρο του κ. Γιώργου Καισάριου : "Τι θα μας κάνουν οι "Κακοί" του ΔΝΤ" http://e-rooster.gr/03/2010/2330 ).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

21/5/2023 : Ολέθρια συντριβή - στα όρια της διάλυσης - του ΣΥΡΙΖΑ, (με 20,07%), όπου πέφτει η αυλαία, με την πληρωμή του λογαριασμού της σύγχρονης “Συμφωνίας της Βάρκιζας” του καλοκαιριού του 2015. Τεράστια η προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με 40,78%, (ΠΑΣΟΚ 11,53%, ΚΚΕ 7,20%, Ελληνική Λύση 4,46%, ΝΙΚΗ 2,93%, Πλεύση Ελευθερίας 2,87%, ΜΕΡΑ25 2,59%), ακριβώς, επειδή στερούντο αντιπάλου. (Και φυσικά, οι δημοσκοπήσεις, πήγαν όλες, στα σκουπίδια).

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).