Laus Stultitiae. Η Comission, με έναν αφοπλιστικό "Μωρίας έπαινο", χρεώνει στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου (και στον ΓΑΠ) την καταλυτική ευθύνη για την άνοδο των spreads των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων της Comission, με έναν αφοπλιστικό "Laus stultitiae" ("Μωρίας έπαινο") - για να θυμηθούμε το διαχρονικό και ανεπανάληπτο σύγγραμμα του γίγαντα του ευρωπαϊκού διαφωτισμού Έρασμου - χρεώνει στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου (και φυσικά στον ΓΑΠ) την ευθύνη για το γεγονός ότι τα διαφορικά επιτόκια (spreads) των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου πήραν την ανηφόρα, μετά τον Οκτώβριο του 2009 και οδήγησαν στην ουσιαστική ελληνική χρεωκοπία, λόγω της ανακοίνωσης από τον νεοδιορισμένο και εντελώς άπειρο υπουργό (ο οποίος καθοδηγήθηκε από τον ευήθη ΓΑΠ και έπραξε σύμφωνα με όσα τον διέταξε το αφεντικό του), κατά την διάρκεια διεθνούς συνέντευξης τύπου, ότι το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα θα ανέβαινε το 2009 στα επίπεδα του 12,7% του ΑΕΠ. Το δημοσίευμα της "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ", της 9/12/2010, είναι χαρακτηριστικό των απόψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δείχνει το απίστευτο μέγεθος της ανευθυνότητας, της ανικανότητας και της απίστευτης ευήθειας του ΓΑΠ και του οικονομικού του επιτελείου, το οποίο με τις ενέργειές του, κυριολεκτικά, κρέμασε την χώρα. Φυσικά, οι ευθύς εξ αρχής εκφρασμένες απόψεις μου δικαιώνονται. Αλλά το ζήτημα δεν είναι το ποιός δικαιώνεται και το ποιός όχι. Το ζήτημα είναι ότι η ζημιά ήδη έχει γίνει και είναι ανεπανόρθωτη. Και για τον λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να απομακρυνθεί από την εξουσία όλος αυτός ο επικίνδυνος θίασος των μαθητευόμενων μάγων, διότι, όσο παραμένει στην εξουσία, τα πράγματα γίνονται χειρότερα, η θέση της χώρας επιδεινώνεται, ενώ είναι πάντα παρών και άμεσος ο κίνδυνος μιας ακόμα μεγαλύτερης καταστροφής, εξ αιτίας των απίστευτα ζημιογόνων χειρισμών της κυβέρνησης του ΓΑΠ και της πλήρους ανικανότητάς της να προβεί σε μια έστω και στοιχειώδη διαπραγμάτευση, αφού έχει καταστεί, πλέον, υποχείρια των μοντέρνων κατακτητών, τους οποίους έφερε στην χώρα και με τους οποίους έχει ταυτιστεί εντελώς...




"Το 10% δεν είναι ούτε για καλό, ούτε για κακό, αγαπητέ Dante. Εξαρτάται από τις περιστάσεις.



Πάντως, οι εξελίξεις (βλέπε το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις αιτίες της αλματώδους ανόδου των ελληνικών διαφορικών επιτοκίων – spreads – που δόθηκε προχθές στην δημοσιότητα) δικαιώνουν την, ευθύς εξ αρχής, τοποθέτησή μου, για τις τεράστιες και εγκληματικές ευθύνες του ευήθους ΓΑΠ και του ανερμάτιστου οικονομικού του επιτελείου, αφού το εν λόγω πόρισμα προσδιορίζει σαφέστατα ότι η άνοδος των ελληνικών spreads οφείλεται στην ανακοίνωση τον Οκτώβριο του 2009 από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ανέβασε το (φουσκωμένο) ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα στα επίπεδα του 12,7% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα να στοχοποιήσουν την Ελλάδα (και δι’αυτής την ευρωζώνη) οι διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, να ακολουθήσει η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους Οίκους Αξιολόγησης και τα διαφορικά επιτόκια των ελληνικών κρατικών ομολόγων να ανέβουν στον … Θεό.

(Βέβαια, οι ευρωζωνίτες λένε την μισή αλήθεια. Διότι η άλλη μισή αφορά τις βλακείες των ίδιων. Δηλαδή του Ζαν-Κλωντ Τρισέ, με την άρνηση της αναγνωρισιμότητας των υποβαθμισμένων ελληνικών κρατικών ομολόγων, ως μέσων πληρωμών από την 1/1/2011 και του δογματικού και διακατεχόμενου από έναν νέο γερμανικό εθνικισμό κυβερνητικού συνασπισμού του Βερολίνου, που διέλυσε τις απατηλές πεποιθήσεις, που επικρατούσαν στις διεθνείς αγορές ομολόγων, για την ύπαρξη άτυπων εγγυήσεων των κρατικών χρεών των χωρών της ευρωζώνης από τις ισχυρές χώρες και την Ε.Κ.Τ.).


Αυτά, για να είμαστε δίκαιοι προς όλους τους εμπλεκόμενους…



Και κάτι ακόμα :


Διάσημος εγώ;

Γιατί και από που κι’ ως που!


Νομίζω ότι κάπου υπερβάλλεις…



 Όσον αφορά την πορισματική έκθεση της Comission, στην οποία ήδη αναφέρθηκα και η οποία είναι άκρως ενδιαφέρουσα, διότι αποδίδει, έστω εν μέρει, τις ευθύνες εκεί που ανήκουν, πρέπει να συμπληρώσω, αγαπητέ Dante, ότι αυτή εκδόθηκε, μετά από το κοινό αίτημα, που υπέβαλαν τον Μάρτιο του 2010 οι Άγκελα Μέρκελ – ΓΑΠ – Νικολά Σαρκοζύ – Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ, πάνω στο φόρτε της «ελληνικής κρίσης».

Η έκθεση των εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ανακοινώθηκε στις 8/12/2010, αναγνωρίζει ότι για αρκετά χρόνια πολλοί δείκτες της ελληνικής οικονομίας αντικατόπτριζαν την κακή δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας. Οι συντάκτες της Έκθεσης, όμως, επισημαίνουν ότι οι διεθνείς αγορές όλα αυτά τα χρόνια αδιαφορούσαν.


Οι πρώτες ενδείξεις αλλαγής της αδιάφορης στάσης των αγορών απέναντι στον «ελληνικό κίνδυνο» άρχισαν να φαίνονται κυρίως, μετά την έλευση της ύφεσης στις Η.Π.Α., από το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων και την κατάρρευση της Lehmann Bros.
Οι κοινοτικοί εμπειρογνώμονες προσδιορίζουν στην συνέχεια ότι «ο καταλύτης για την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού και των ασφάλιστρων αντιστάθμισης κινδύνου ήσαν η ανακοίνωση του προσχεδίου προϋπολογισμού που προέβλεπε έλλειμμα 12,7% του ΑΕΠ, διπλάσιο απ’ όσο αναμενόταν προηγουμένως».

Η ανακοίνωση αυτή, αγαπητέ Dante, για το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα του 12,7% του ΑΕΠ έγινε τον Οκτώβριο του 2009, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης του ΓΑΠ, ύστερα από την νίκη του ΠΑΣΟΚ στις βουλευτικές εκλογές της 4/10/2009, από τον νεοδιορισμένο υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου (ο οποίος δεν δρούσε μόνος του, αλλά βρισκόταν σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό) κατά την παρθενική του εμφάνιση στην σύνοδο της ευρωζώνης, εν όψει της κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού. Ο Παπακωνσταντίνου, μετά την σύνοδο αυτή έδωσε διεθνή συνέντευξη τύπου, κατά την οποία προέβη στην ανακοίνωση ότι το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009 θα έφθανε στο τέλος του χρόνου στο 12,7%, χρεώνοντάς το στην απελθούσα κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή (και φουσκώνοντάς το κατά 3,5 με 4 μονάδες, φορτώνοντας στον εκτελούμενο προϋπολογισμό του 2009, κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, δαπάνες και μείωση εσόδων, εκτός προϋπολογισμένης διαχείρισης της τάξης των 10 δισ. €, περίπου).

Από εκεί και πέρα τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους. Τα spreads άρχισαν να ανεβαίνουν, ο Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ είπε το περίφημο «the game is over», αναφερόμενος στα περίφημα ελληνικά στατιστικά στοιχεία (τα οποία δεν είναι σκέτη απάτη, όπως συνηθίζουμε να λέμε – προφανώς υπάρχει μπόλικη απάτη σε αυτά, αλλά δεν είναι μόνον απάτη, αφού υπάρχει μέσα σε αυτά και ένα μεγάλο μέρος προεκτίμησης των δεδομένων, με βάση τα όποια δημοσιονομικά μέτρα έχει μια κυβέρνηση σχεδιάσει να πάρει και στην συγκεκριμένη περίπτωση τον Οκτώβριο του 2009 η κυβέρνηση άλλαξε και η νέα κυβέρνηση του ΓΑΠ αποφάσισε να μην πάρει τα μέτρα που είχε σχεδιάσει η προηγούμενη και παράλληλα αποφάσισε να κάνει δαπάνες εκτός των προϋπολογισμένων, όπως επίσης και να παρουσιάσει και δαπάνες που δεν τελικώς έκανε, προκειμένου να χρεώσει το συνολικό έλλειμμα στην κυβέρνηση της Ν. Δ. και να κοροϊδέψει τον ελληνικό λαό και τους κοινοτικούς εταίρους, προκειμένου να εμφανίσει στον νέο προϋπολογισμό του 2010 μια τέτοια αφετηρία, για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2010, η οποία θα επέτρεπε στην κυβέρνηση του ΓΑΠ να εμφανίσει μεγάλη μείωση του εν λόγω ελλείμματος).


Με αυτές τις γελοιότητες οι ΓΑΠ και Παπακωνσταντίνου νόμισαν ότι θα μπορέσουν να ξεγελάσουν τους εταίρους, οι οποίοι τους πήραν χαμπάρι και αντέδρασαν σκληρά σε αυτήν την κοροϊδία που πήγαν να υποστούν. Μόνο που αυτοί το έκαναν με λάθος τρόπο, σε μια λάθος εποχή, αφού όλοι μαζύ (ΓΑΠ και ευρωζωνίτες) δεν έλαβαν υπόψη τους την αντίδραση των διεθνών αγορών, όχι μόνον στις ελληνικές απατεωνιές, αλλά και στις υπέρμετρες αντιδράσεις των ευρωζωνιτών αλλά και στον δογματικό φιλελευθερισμό του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού, ο οποίος έθεσε σε αμφισβήτηση την άτυπη αλλά συνάμα και στερεή, έως τότε, πεποίθηση των αγορών ότι, για τα χρέη των χωρών της ευρωζώνης, εγγυάται η Ε.Κ.Τ. και η Γερμανία.


Από εκεί και πέρα, τους πήρε όλους η μπάλλα και ο κατήφορος από τον οποίον δεν πρόκειται να βγουν εύκολα, διότι το θέμα που έθεσαν όλοι μαζύ (χάρη στις βλακείες του ΓΑΠ) αφορά την κρίση του χρέους των χωρών της ευρωζώνης και την ίδια την ύπαρξη της ευρωζώνης.


Αυτήν την βλακεία χρέωσαν οι ευρωζωνίτες στον ΓΑΠ (και στην χώρα μας και γι’ αυτό συμπεριφέρθηκαν με τόση σκληρότητα στον ελληνικό πληθυσμό, με τις διατάξεις του Μνημονίου του Μαΐου του 2010).

Και γι’ αυτό ο ΓΑΠ και η παρέα του πρέπει να πάρουν δρόμο το συντομότερο. Και για την ακρίβεια, δεν θα έπρεπε να έχουν έλθει καθόλου.


Αν και την τεράστια ζημιά, την οποία θα πληρώνουμε για δεκαετίες, την έκαναν. Και αυτό, δυστυχώς, δεν αλλάζει…"


Το παραπάνω κείμενο αφορά σχόλιά μου http://the-divine-comedy.net/2010/08/%ce%bf%ce%b9-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%84%ce%ac%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%83%cf%83%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%85/#comment-16 και http://the-divine-comedy.net/2010/08/%ce%bf%ce%b9-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%84%ce%ac%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%83%cf%83%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%85/#comment-17 της 12/12/2010 και http://the-divine-comedy.net/2010/08/%ce%bf%ce%b9-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%84%ce%ac%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%83%cf%83%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%85/#comment-18 της 13/12/2010 στο θέμα που άνοιξε ο Dante στο μπλογκ "Η Θεία Κωμωδία" , με τίτλο : "Οι προτάσεις του Αναστασσόπουλου" http://the-divine-comedy.net/2010/08/%ce%bf%ce%b9-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%84%ce%ac%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%83%cf%83%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%85/ .


Τον Dante τον συνάντησα, ως σχολιαστή, στο γνωστό άρθρο του κ. Χαρίδημου Τσούκα"Φον Φούφουτοι ή κατσαπλιάδες" τον περασμένο Αύγουστο. Στο άρθρο εκείνο απάντησα με ένα μπαράζ σχολίων μου, τα οποία αναδημοσίευσα και στο μπλογκ μου. (Δείτε στο μπλογκ μου και τα σχετικά άρθρα μου, που αφορούν τον διάλογο που έγινε στο μπλογκ του κ. Χαρίδημου Τσούκα : “Ούτε Φον Φούφουτοι, ούτε κατσαπλιάδες. (Μια απάντηση σε ένα υμνητικό – για την τρόϊκα των μοντέρνων κατακτητών – άρθρο του κ. Χαρίδημου Τσούκα” http://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2010/08/haridimos-tsoukas.html και “Ούτε Φον Φούφουτοι, ούτε κατσαπλιάδες. (2) – Συνέχεια της απάντησής μου στο υμνητικό, για την τρόϊκα των μοντέρνων κατακτητών, άρθρο του κ. Χαρίδημου Τσούκα” http://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2010/08/2-haridimos-tsoukas.html και “Ούτε Φον Φούφουτοι, ούτε κατσαπλιάδες (3) – Η απώλεια της εθνικής κυριαρχίας δεν ήταν αναπόφευκτη. Συνέχεια της απάντησής μου στο υμνητικό, για την τρόϊκα των μοντέρνων κατακτητών, άρθρο του κ. Χαρίδημου Τσούκα” http://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2010/08/3-haridimos-tsoukas.html και “Ούτε Φον Φούφουτοι, ούτε κατσαπλιάδες (4). Η μοντέρνα μεταναζιστική Κατοχή δεν ήταν αναγκαία και το Μνημόνιο δεν ήταν αναπόφευκτο. (Μια ανταπάντηση στον κ. Χαρίδημο Τσούκα)” http://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2010/08/4-haridimos-tsoukas.html και “Ούτε Φον Φούφουτοι, ούτε κατσαπλιάδες (5) – Όλοι ήσαν πανικόβλητοι (και ο ΓΑΠ και οι δανειστές του). Συνέχεια της ανταπάντησης στον κ. Χαρίδημου Τσούκα” http://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2010/08/5-haridimos-tsoukas.html και “Ούτε Φον Φούφουτοι, ούτε κατσαπλιάδες (6). – Τα συμφέροντα της ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής ελίτ και της ευρωζώνης στρατεύθηκε να υπηρετήσει ο ΓΑΠ (Συνέχεια της απάντησης στον κ. Χαρίδημο Τσούκα)” http://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2010/08/6-haridimos-tsoukas.html και “Ούτε Φον Φούφουτοι, ούτε κατσαπλιάδες (7). Πρόβλημα εσόδων είναι το ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα (Συνέχεια της απάντησης στον κ. Χαρίδημο Τσούκα” http://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2010/09/7-haridimos-tsoukas.html και “Ούτε Φον Φούφουτοι, ούτε κατσαπλιάδες (8). Στην υιοθέτηση του ευρώ βρίσκονται οι αιτίες του προβλήματος του ελληνικού δημόσιου χρέους (Συνέχεια της απάντησης στον κ. Χαρίδημο Τσούκα)” http://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2010/09/8-haridimos-tsoukas.html και “Ούτε Φον Φούφουτοι, ούτε κατσαπλιάδες (9) Η πολιτική και οικονομική ενοποίηση της Ευρωζώνης, ή η έξοδος από αυτήν θα λύσει το ελληνικό πρόβλημα (Συνέχεια της απάντησης στον κ. Χαρίδημο Τσούκα)” http://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2010/09/9-haridimos-tsoukas.html και “Ούτε Φον Φούφουτοι, ούτε κατσαπλιάδες (10). Η ελληνική πολιτική και οικονομική ελίτ, με την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη, εξαπάτησε τον πληθυσμό, διαφημίζοντάς του μια ανύπαρκτη ασφάλεια. (Συνέχεια της απάντησης στον κ. Χαρίδημο Τσούκα)” http://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2010/09/10-haridimos-tsoukas.html και “Ούτε Φον Φούφουτοι, ούτε κατσαπλιάδες (11) Υπεύθυνη για όλα είναι η ελίτ του τόπου και όχι ο ελληνικός πληθυσμός (Μια απάντηση κομμένη από την λογοκρισία του κ Χαρίδημου Τσούκα)” http://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2010/09/11-haridimos-tsoukas.html ).


Μια από τις απαντήσεις μου αφορούσαν και σχόλια του Dante, ο οποίος εκείνη την εποχή (και συγκεκριμένα στις 7/8/2010) άνοιξε το θέμα : "οι προτάσεις του Αναστασσόπουλου" στο μπλογκ "Θεία Κωμωδία", κάνοντάς μου την τιμή να ασχοληθεί μαζύ μου και τις απόψεις μου, έτσι όπως αυτές εκφράστηκαν στο άρθρο, που δημοσίευσα στο μπλογκ μου τον Ιούνιο του 2010, με τίτλο : Mind the GAP! Πως ο ΓΑΠ έπεσε μέσα στην παγίδα, που έστησε στους άλλους, μη λαμβάνοντας υπόψη του το δόγμα, που λέει ότι : Πρώτα δανείζεσαι και μετά (πολύ μετά) μιλάς . Το άρθρο αυτό ήταν αναδημοσίευση παλαιότερων σχολίων μου στο e-rooster.gr (δείτε τα http://e-rooster.gr/05/2010/2538#comment-133082 και http://e-rooster.gr/05/2010/2538#comment-133088 της 27/5/2010 στο θέμα, που άνοιξε στο e-rooster.gr ο κ. Τάσος Αβραντίνης, με τίτλο : "Ζητείται ελπίς" http://e-rooster.gr/05/2010/2538 ).

Η αρθρογραφία στο μπλογκ "Η θεία κωμωδία", με την οποία ο Dante ασχολήθηκε με τις απόψεις μου, δεν είχε υποπέσει στην αντίληψή μου, τότε. Το διάβασα, εντελώς, τυχαία περιδιαβαίνοντας το GOOGLE, μόλις την περασμένη Κυριακή 12/12/2010 και απάντησα σε αυτό αμέσως, με δύο σχόλια την ίδια ημέρα και με ένα τρίτο (το οποίο ήταν αναλυτικότερο) την Δευτέρα 13/12/2010. Αυτά τα τρία σχόλια αναδημοσίευσα παραπάνω, τα οποία ήλθαν να απαντήσουν στο παρακάτω κείμενο του αγαπητού Dante :


"Έγινε διάσημος στο e-rooster για τη συγγραφή σεντονιών και πρόσφατα τον πέτυχα στη σελίδα του Χαρίδημου Τσούκα. Εκεί, αν δεν έχετε χρόνο να διαβάσετε τα σεντόνια λέει ότι το μνημόνιο είναι απώλεια εθνικής κυριαρχίας, που κανείς δε διαφωνεί, και ότι αυτό είναι απαράδεκτο. Επίσης λέει ότι ο ΓΑΠ έκανε εγκληματικά λάθη και πρέπει να διωχτεί από τη θέση του. Πραγματικά δε μπορώ να καταλάβω πώς καταφέρνει να γράψει τόσα πολλά για να πει κάτι που μπορεί να ειπωθεί σε 2 μικρές προτάσεις, ή ακόμα και μία.



Επειδή τα σεντόνια δε μου είπαν απολύτως τίποτα ακολούθησα τους συνδέσμους που έχει σε κάποια άρθρα του. Συγκεκριμένα διάβασα αυτό. Ας δούμε τι γράφει.

«Αυξημένες δανειακές ανάγκες είχε η χώρα και το 2009 και ο Παπαθανασίου μάζεψε στα μουγγά 65 δισ. ευρώ, σε περιόδους ανύποπτες, χωρίς τυμπανοκρουσίες και φανφάρες, για να καλύψει τις ανάγκες αυτές.


Τώρα αυτό είναι κομπλιμέντο; Είναι λύση; Είναι πρόταση; Γι’ αυτό πληρώνεται; Για να μαζεύει αθόρυβα 65 δισ. ευρώ και να χρεώνει τους Έλληνες;


Πρώτα δανείζεσαι και μετά – πολύ μετά – μιλάς».



Μα…αυτό το δόγμα ακολουθούμε εδώ και 30 χρόνια και να που φτάσαμε.



«Πως το δικαιολογείς; Δεν το δικαιολογείς. Κάνεις το κορόϊδο και αφήνεις τον χρόνο να κυλάει και φυσικά δεν ανακοινώνεις τους πραγματικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς της χώρας. Και όταν σε ρωτήσουν, γιατί δανείζεσαι, τότε βρίσκεις ένα σωρό δικαιολογίες και προφάσεις, περί «αναπτυξιακών προγραμμάτων» κλπ, προκειμένου να πάρεις τα δανεικά, χωρίς να ενοχλήσεις τους Βρυξελλιώτες.


Θα μου πεις, αγαπητέ rebel, «μα έτσι γίνονται αυτές οι δουλειές;» Η ωμή απάντηση είναι ότι, ναι, έτσι γίνονται αυτές οι δουλειές και έτσι γινόντουσαν, μέχρι την στιγμή που η χώρα και στην συνέχεια η ευρωζώνη, στοχοποιήθηκαν από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, λόγω των αψήφιστων ανοησιών του ελληνικού κυβερνητικού επιτελείου και λόγω των βλακειών του Ζαν Κλώντ Τρισέ και των ευρωτραπεζιτών, με την μη αναγνωρισιμότητα των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, ως μέσων πληρωμών από το 2011».



Μα βέβαια 300 δις δεν είναι αρκετά. Ας συνεχίζαμε κι άλλο. Οι ΗΠΑ χρωστάνε 1 τρις. Μπορούμε κι εμείς, σε 5 χρόνια τους φτάναμε άνετα.



«Και αυτό το κάνεις για να κάνεις την δουλειά σου. Και στα ζητήματα αυτά δεν χωρούν ηθικολογίες, διότι δεν διοικείς κάποιο κολλέγιο καλογραιών, ή καπουτσίνων, αλλά μια χώρα, της οποίας πρέπει να καλύψεις τις ανάγκες και η οποία γι’ αυτόν τον λόγο σε εξέλεξε και όχι για την πραγματοποίηση οποιουδήποτε κηρύγματος ηθικοπλαστικού περιεχομένου. Διότι και οι αγορές δεν λειτουργούν καθόλου ηθικοπλαστικά, όπως, για μία ακόμη φορά απέδειξαν.


Κι εμείς που νομίζαμε ότι οι κινήσεις του ΓΑΠ ή των προηγούμενων κυβερνήσεων ήταν ηθικά κατευθυνόμενες και όχι αρκετά πονηρές γιαυτό και πήγαμε κατά διαόλου. Ρε κύριοι κυβερνώντες μην πάτε τόσο με το σταυρό στο χέρι. Η πολιτική θέλει και λίγο βρωμιά για να υπερασπιστείτε τα συμφεροντά μας. Μην είστε τόσο αγαθοί, κύριοι.


Ότι το φούσκωσε το δημοσιονομικό έλλειμμα ο ΓΑΠ και η παρέα του, μας το είπε ο Αλμούνια. Αλλά μας το είπε και ο Προβόπουλος, ο οποίος έχει πει ότι τον Αύγουστο το έλλειμμα ήταν στο 8% και με τα μέτρα που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση Καραμανλή πριν τις εκλογές (ημιυπαίθριοι κλπ) θα έκλεινε στο τέλος του 2009 στο 10%, αν τα μέτρα αυτά εφαρμόζονταν».


Το 10% είναι για καλό; Δεν το έπιασα αυτό."

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

21/5/2023 : Ολέθρια συντριβή - στα όρια της διάλυσης - του ΣΥΡΙΖΑ, (με 20,07%), όπου πέφτει η αυλαία, με την πληρωμή του λογαριασμού της σύγχρονης “Συμφωνίας της Βάρκιζας” του καλοκαιριού του 2015. Τεράστια η προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με 40,78%, (ΠΑΣΟΚ 11,53%, ΚΚΕ 7,20%, Ελληνική Λύση 4,46%, ΝΙΚΗ 2,93%, Πλεύση Ελευθερίας 2,87%, ΜΕΡΑ25 2,59%), ακριβώς, επειδή στερούντο αντιπάλου. (Και φυσικά, οι δημοσκοπήσεις, πήγαν όλες, στα σκουπίδια).

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).