Από την Ιρλανδία του 2011, στην Ελλάδα του 2015 : Το δικαίωμα της, κατά βούληση, κοπής χρήματος (ευρώ), από τις εθνικές Κεντρικές Τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης και η αποδοχή του από την Ε.Κ.Τ. (Ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν σχηματίσει κυβέρνηση, ας ετοιμάζεται να θέσει, σε πλήρη λειτουργία, τα εκτυπωτικά μηχανήματα, για την κοπή μαζικών ποσοτήτων ευρώ. Αλλιώς)...




Οι συζητήσεις για το νόμισμα, που πρέπει να έχει η χώρα μας και για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος του ελληνικού δημόσιου χρέους εξακολουθούν - και θα συνεχίσουν - να βρίσκονται στο κέντρο των συζητήσεων. Όχι μόνο τώρα, που η προεκλογική εκστρατεία βρίσκεται, στο φόρτε της, αλλά και μετά - πολύ μετά, από το τέλος της. Φυσικά, το ενδιαφέρον, για αυτά τα δύο ζητήματα είναι, απολύτως, δικαιολογημένο, αφού αυτά είναι εκείνα, που προσδιορίζουν τις εξελίξεις, στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Και οι χειρισμοί, αυτών των ζητημάτων είναι, που έχουν δραματικές επιπτώσεις, στην ζωή όλων των πολιτών.

Ως προς το νόμισμα, το οποίο πρέπει να χρησιμοποιεί η χώρα μας, τις απόψεις μου τις έχω εκφράσει. Δεν αποκλείω τίποτε, εκ των προτέρων. Όλες οι εναλλακτικές πρέπει να είναι στο τραπέζι. Και η παραμονή, στο ευρώ, με τους όρους, που μας συμφέρει, ως κοινωνία και η επιστροφή, στην δραχμή, πάλι με τις προϋποθέσεις εκείνες, που θα κάνουν την ελληνική οικονομία να επιστρέψει στους γοργούς αναπτυξιακούς ρυθμούς. Και αυτό μπορεί να γίνει, αρκεί να υπάρξει λεπτομερής σχεδιασμός, ικανό επιτελείο και ισχυρή και σταθερή πολιτική βούληση.

Όπως έχω, επανειλημμένως, γράψει και σε αυτή την θέση, παραμένω αμετακίνητος, σε κάθε περίπτωση, όσον αφορά την άμεση και ολοσχερή επίλυση του φλέγοντος ζητήματος του αβάστακτου βάρους του ελληνικού δημόσιου χρέους (το οποίο, όπως φαίνεται και από τον παραπάνω πίνακα του υπουργείου Οικονομικών, επί της εποχής της υπουργείας του Γιάννη Στουρνάρα και αφορά την διάρθρωση και την χρονική κατανομή των τοκοχρεωλυτικών υποχρεώσεων του ελληνικού κράτους, κατά την περίοδο 2014 - 2030, είναι, ανάμεσα στα άλλα και ακραία, τοκογλυφικό)  απαραίτητη είναι, ή η διαγραφή του συνόλου, σχεδόν, του ελληνικού δημόσιου χρέους, ή η ολοσχερής αποπληρωμή του, με την εκτεταμένη χρήση του seigniorage, δηλαδή με την εκτύπωση/έκδοση χρήματος.

Και όταν ομιλώ, για εκτύπωση χρήματος, δεν αναφέρομαι (κατ' αρχήν), στην εκτύπωση ενός τοπικού εθνικού νομίσματος. Αναφέρομαι, στην εκτύπωση/έκδοση των απαραίτητων ποσοτήτων του κοινού νομίσματος των χωρών της ευρωζώνης. Την εκτύπωση ευρώ.

Αυτή μου η θέση παραμένει ως έχει και όσοι την έχουν διαβάσει, όλοι, ανεξαιρέτως, έχουν εκπλαγεί, υπό το βάρος της λογικής σκέψης ότι κάτι το τόσο απλό και εύκολο, μπορεί να είναι η λύση του προβλήματος, ενώ η μεγίστη πλειοψηφία όσων ήλθαν σε επαφή, με την διατύπωση αυτής της θέσης την αντιμετωπίζουν, με την, περίπου, απόλυτη πεποίθηση ότι μια τέτοια διαδικασία, για την επίλυση του ελληνικού προβλήματος, δεν μπορεί να αποτελεί και κάτι το, πρακτικά, εφικτό και δυνατό.

Με την ευκαιρία μιας τοποθέτησης του καλού - αν και άγνωστου - φίλου NF, γύρω από την άσκηση του seigniorage, μέσα στην θεσμική συγκρότηση της ευρωζώνης και του ανοικτού διαλόγου, που αυτές τις ημέρες ανοίχτηκε, στα σχόλια του, αμέσως, προηγούμενου δημοσιεύματός μου, της 5ης Ιανουαρίου 2015, με τίτλο : Η ακραία τοκογλυφική διάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, το οποίο αποτελείται, κατά 49,15%, από τόκους, ο καμβάς των επιλογών για την αντιμετώπισή του, μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και η πιθανή αυριανή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (δείτε τα σχόλια, σε αυτό το κείμενο), αποφάσισα να επανέλθω, με το παρόν δημοσίευμα, στα ζητήματα, που αφορούν την έκδοση/εκτύπωση του κοινού νομίσματος των κρατών της ευρωζώνης, λόγω της μεγάλης σοβαρότητας, που αυτά έχουν και τα οποία δεν μπορούν, εκ των πραγμάτων, να περιοριστούν, στα πλαίσια των σχολίων, σε άλλα δημοσιεύματα. 

Αυτό το πράττω και θα εξακολουθήσω να το πράττω, στο μέλλον, διότι οι σύγχρονες ελίτ της ευρωζώνης - δηλαδή η ευρωμπατιροτραπεζοκρατία, η ευρωγραφειοκρατία και η μεγίστη πλειοψηφία του πολιτικού προσωπικού των χωρών της νομισματικής αυτής ένωσης, που υπηρετεί, ως συμμορία μπράβων, τα συμφέροντα του σύγχρονου χρηματιστικού κεφαλαίου, που παρασιτεί - έχουν επιβάλει ένα τεράστιο και βαθύτατα, ομιχλώδες πέπλο παραπληροφόρησης και αποπληροφόρησης, γύρω από το ζήτημα αυτό και έργα τους, τα οποία, όταν συμφέρει αυτές τις ελίτ, τα αποκρύπτουν, τα αποσιωπούν και τα βάζουν κάτω από το χαλί, όπως η γάτα τα σκατά της.   

Για την άσκηση του seigniorage, δηλαδή την εκτύπωση των απαραίτητων ποσοτήτων ευρώ (κατ' ουσίαν, βέβαια, δεν πρόκειται τόσο, για εκτύπωση χρήματος, με την κυριολεκτική σημασία του όρου, αλλά πρόκειται, για έκδοση χρήματος, η οποία, πέραν της κλασικής εκτύπωσής του, μέσα από τα γνωστά, σε όλους μας, τυπογραφεία, περιλαμβάνει και τις ηλεκτρονικές διαδικασίες δημιουργίας του, με την πληκτρολόγηση, σε καταθετικούς και άλλους λογαριασμούς), υπέρ του ελληνικού δημοσίου, από την Ε.Κ.Τ. ή, απ' ευθείας, από το ελληνικό κράτος, μέσω της ελληνικής κεντρικής τράπεζας (της Τράπεζας της Ελλάδος), έχω μιλήσει, ουκ ολίγες φορές. 

Η αρχή έγινε το 2009, πριν, δηλαδή, από την εποχή, ακόμη, πριν ξεσπάσει η κατακλυσμική ελληνική κρίση χρέους [στο δημοσίευμα της 11/10/2009 ΕΚΛΟΓΕΣ 4/10/2009 - ΠΑΣΟΚ : ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΗΤΤΑ ΣΤΟΝ ΘΡΙΑΜΒΟ με τον ίδιο αριθμό ψήφων, που είχε και στις εκλογές του 2004! (Ή ΠΩΣ Η ΝΔ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ) , είχα, έγκαιρα, προειδοποιήσει τον Γιώργο Παπανδρέου και την, μόλις, και θριαμβευτικά, εκλεγείσα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για το τί πρέπει να πράξουν, μπροστά, στο ενδεχόμενο να βρεθούν, ενώπιον μιας κρίσης χρέους και για το ότι έπρεπε να απειλήσουν και να ασκήσουν, μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος, το δικαίωμα της νομισματοκοπής, υπέρ του ελληνικού δημοσίου, αλλά ο κοσμοπολίτης και παγκοσμιοποιημένος βλαξ, που παρίστανε τον πρωθυπουργό και η ανερμάτιστη παρέα του, την οποία αυτός είχε καταστήσει κυβέρνηση, εκείνη την εποχή, αγρόν ηγόραζαν] και από τότε, επανέρχομαι, συχνά-πυκνά, στην πρότασή μου αυτή.

[Ενδεικτικά δείτε το : Ευρώ ή δραχμή; Οι αιτίες της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη και το κυριαρχικό δικαίωμα των κρατών για κοπή νομίσματος (seigniorage). Καιρός να τυπώσουμε ευρώ  , αλλά και το : Let's occupy E.C.B. Let's destroy "deadzone". (Αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ - ή η όποια άλλη -, που θα διαδεχθεί το παρόν κυβερνητικό πτώμα, δεν ασκήσει το seigniorage θα έχει την κακή τύχη όλων των κυβερνήσεων, που προέκυψαν από την χρεωκοπία του 2010) ,τα οποία απευθύνονταν προς τους, εκάστοτε, επίδοξους κυβερνήτες αυτού του τόπου, καθώς και πολλά άλλα ανάλογα δημοσιεύματα]. 





Αυτή η πρόταση, για την άσκηση του δικαιώματος της νομισματοκοπής, υπέρ του ελληνικού δημοσίου, είναι και η λυδία λίθος, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που έχει δημιουργήσει αυτή η μεθοδευμένη, από τους ευρωζωνίτες, κρίση χρέους, στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Μια κρίση, η οποία, λόγω της χαώδους θεσμικής συγκρότησης της ευρωζώνης, ως νομισματικής ένωσης, διεσπάρη, σε όλες τις οικονομίες της ζώνης του ευρώ, τις οποίες έχει οδηγήσει, στην ανοικτή ή στην συγκεκαλυμμένη χρεωκοπία - της Γερμανίας, μη εξαιρουμένης, αφού αυτή, στο τέλος, θα επωμισθεί την μεγίστη πλειοψηφία των δημόσιων χρεωστικών βαρών των χωρών της ευρωζώνης, εάν δεν φροντίσει να δώσει λύση, στο τεράστιο αυτό πρόβλημα.

Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι, όσον αφορά την άσκηση του seigniorage, είμαι ο μόνος, που την έχει προτείνει, καθαρά, ανοικτά και δημόσια. Και επιμένω, σε αυτή την πρόταση, παρά το πέπλο σιωπής, που έχει πέσει, επί του θέματος. Π.χ. ούτε καν οι ριζοσπαστικοφανείς και οι ριζοσπαστικοί αριστεροί οικονομολόγοι (Γιάννης Βαρουφάκης, Ευρυπίδης Τσακαλώτος, Κώστας Λαπαβίτσας, Γιάννης Μηλιός, James Galbraith κ.α.), είτε είναι Έλληνες, είτε είναι ξένοι, δεν έχουν κάνει κάποια αναφορά, στο ζήτημα αυτό και συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχει. 

Το ερώτημα, βέβαια, όσον αφορά όλους αυτούς, είναι γιατί συμπεριφέρονται, με αυτόν τον τρόπο. 

Προφανώς, είναι εκτός πραγματικότητας ο ισχυρισμός ότι δεν γνωρίζουν αυτή την πρόταση. Την γνωρίζουν και μάλιστα, την γνωρίζουν πολύ καλά, διότι γνωρίζουν, από πρώτο χέρι και καλύτερα, από όλους, τις πρακτικές, που ακολουθεί και ασκεί η ευρωμπατιροτραπεζοκρατία, με, επί κεφαλής, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Δεν έχουν, λοιπόν, το ευεργέτημα της άγνοιας.

Οι λόγοι, για τους οποίους oι ριζοσπαστικοφανείς και ριζοσπαστικοί οικονομολόγοι του καιρού μας σιωπούν και συμπεριφέρονται, όπως συμπεριφέρονται, προφανώς, έχουν να κάνουν (σωρευτικά, ή διαζευκτικά), με τα συμφέροντα, που εξυπηρετούν ή/και τις όποιες εγκαθιδρυμένες μαρξικές/μαρξιστικές, ή άλλες ιδεολογικές αγκυλώσεις τους, οι οποίες δεν τους επιτρέπουν να αναφέρονται, σε τέτοια, "τεχνικής φύσεως", εργαλεία, για την αντιμετώπιση της εξελισσόμενης κρίσης.

Για τους λόγους αυτούς, όλοι αυτοί - και με κυριότερη, για κάποιους από αυτούς, την πεποίθηση ότι τέτοιου είδους "τεχνικά εργαλεία", για την αντιμετώπιση της σοβούσας οικονομικής κρίσης, αγνοούν και απαξιώνουν την κοινωνική διάσταση του προβλήματος και δίνουν μια πνοή, στο σύγχρονο καπιταλιστικό σύστημα, η οποία (υποτίθεται ότι) δεν είναι, πολιτικά, ορθό και δεν θα πρέπει να του δοθεί - προτιμούν να αγνοούν τις τεχνικές της χρήσης του seigniorage, για την άμεση αντιμετώπισης της βαριάς και καταστροφικής συμπίεσης, που προξενεί, στην ελληνική οικονομία, το πελώριο και μη διαχειρίσιμο ελληνικό δημόσιο χρέος (όπως, επίσης και το τεράστιο βάρος των χρεών πολλών άλλων κρατών της ευρωζώνης, στις οικονομίες τους, οι οποίες έχουν συνδεθεί και συναπαρτίζουν την νομισματική αυτή ένωση) και να συμπεριφέρονται, σαν να μην υφίσταται θέμα.

Το θέμα, όμως, όσον αφορά την άσκηση της νομισματοκοπής, υπέρ των εθνικών κρατών, εντός της ευρωζώνης υπάρχει και ως θεωρητικό ενδεχόμενο, αλλά και - το κυριότατο -, ως πράξη, υπάρχει. Στα παρασκήνια συζητείται, όπως και στα φανερά και δεν είναι μόνο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που έχει μιλήσει, ρητά και χωρίς περιστροφές, για μια τέτοια ενέργεια (και προφανώς, γι' αυτό και ανατράπηκε, με το μεταμοντέρνο πραξικόπημα των Άγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζύ, την ίδια εποχή, που ανετράπη, από τους ίδιους, με την συνδρομή του Μανουέλ Μπαρόζο και ο ΓΑΠ, στην Ελλάδα, λόγω της εξαγγελίας, που έκανε, για προκήρυξη δημοψηφίσματος). Οι ευρωελίτ το θέμα αυτό το συζητούν, πίσω από τις κουρτίνες.

Και δεν είναι μόνο ότι το συζητούν. Έχουν προχωρήσει και στην περιστασιακή εφαρμογή του, κιόλας. Υπάρχει έμπρακτο προηγούμενο, το οποίο οικοδομεί και παγιώνει πρακτική και ένα είδος εθιμικού δικαίου. Και γι' αυτό διαφωνώ, με όσα λέει ο καλός φίλος NF.

Έτσι, θα αποδεχόμουν, ως βάσιμες τις θέσεις, που εκφράζει, εάν οι ευρωζωνίτες και η Ε.Κ.Τ. δεν είχαν αποδεχθεί την ύπαρξη αυτού του προηγούμενου της άσκησης του seigniorage, από ένα κράτος της ευρωζώνης. Από την στιγμή, που αποδέχτηκαν αυτή την πρακτική, δεν μπορούν να ισχυρισθούν ο,τιδήποτε το αντίθετο, σαν αυτά, που, προφανώς, θα θελήσει να πει και να πράξει ο Βόλφγκανγκ Σόϋμπλε, εάν το ελληνικό δημόσιο ασκήσει το seigniorage και τυπώσει τις απαραίτητες ποσότητες ευρώ, προκειμένου να πληρώσει, μέρος, ή το σύνολο των δανειακών του υποχρεώσεων.

Και το προηγούμενο αυτό είναι, όπως έχω πει, αυτό της Ιρλανδίας, όπου τον Ιανουάριο του 2011, μεσούσης της κατάρρευσης των ιρλανδικών τραπεζών και της υπαγωγής της χώρας, στο Μνημόνιο, η ιρλανδική κυβέρνηση τύπωσε, μέσω της κεντρικής τράπεζας της χώρας, 51 δισ. €, με τα οποία αποπλήρωσε, μέρος του κόστους του σχεδίου διάσωσης του ιρλανδικού τραπεζικού συστήματος, χωρίς το ποσόν αυτό να προστεθεί, στο ιρλανδικό δημόσιο χρέος.

Μάλιστα, εκείνη την εποχή (15-16 Ιανουαρίου 2011) ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που ρωτήθηκε, σχετικά είπε ότι "η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας δημιουργεί η ίδια τα χρήματα, που χορηγεί, ως δάνεια, σε τράπεζες και δεν χρησιμοποιεί το δάνειο, από την Ε.Κ.Τ., για την χρηματοδότηση των πληρωμών". Για να προσθέσει, στην συνέχεια, ο ίδιος εκπρόσωπος της Ε.Κ.Τ., ότι "η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας μπορεί να δημιουργήσει τα δικά της κεφάλαια, αν το κρίνει σκόπιμο, εφόσον το γνωστοποιεί στην Ε.Κ.Τ.".

Αυτό που έχει σημασία, εδώ, είναι η διατύπωση, που χρησιμοποίησε, ο εκπρόσωπος των αδύτων της ευρωπαϊκής κεντρικής μπατιροτραπεζοκρατίας. Είπε, λοιπόν, ο εκπρόσωπος της Ε.Κ.Τ., όχι, μόνο, ότι η "ιρλανδική Κεντρική Τράπεζα μπορεί να δημιουργήσει τα δικά της κεφάλαια, αν το κρίνει σκόπιμο", αλλά και το ότι η μόνη υποχρέωση, που έχει, όσον αφορά μια τέτοια ενέργειά της, είναι "να την γνωστοποιήσει στην Ε.Κ.Τ." Και αυτό, χωρίς, καν, να διευκρινίζει τον χρόνο της γνωστοποίησης αυτής - εάν, δηλαδή, αυτή η γνωστοποίηση θα πρέπει να γίνει, πριν, ή μετά, την έκδοση και εκτύπωση των όποιων ποσοτήτων χρήματος κρίνει η ιρλανδική Κεντρική Τράπεζα αποφασίσει ότι είναι σκόπιμο, σύμφωνα με την δική της αποκλειστική βούληση ότι πρέπει να τυπωθούν και να εκδοθούν, σε έντυπη, ή ηλεκτρονική μορφή. 

Δηλαδή, με λίγα λόγια, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είπε, μιλώντας, για λογαριασμό εκείνων, που τον έβαλαν να πει όσα είπε - και αυτοί που τον έβαλαν να μιλήσει ήσαν ο, τότε, διοικητής της Ε.Κ.Τ. Jean-Claude Trichet και οι λοιποί κεντροτραπεζίτες, ότι :

Η Κεντρική Τράπεζα κάθε κράτους της ευρωζώνης κρίνει την σκοπιμότητα της δημιουργίας δικών της κεφαλαίων, κατά το δοκούν και το μόνο, που οφείλει να κάνει, είναι να ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

 




Στην ουσία, δηλαδή, η όλη υπόθεση της εκτύπωσης χρήματος ("της δημιουργίας κεφαλαίων", όπως, παραστατικότατα, την περιγράφει ο εκπρόσωπος της Ε.Κ.Τ.), βρίσκεται στην δικαιοδοσία και στα χέρια του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Δηλαδή, του, παραπάνω, εικονιζόμενου Γιάννη Στουρνάρα και της ελληνικής κυβέρνησης.

Ως εκ τούτου, όλα τα υπόλοιπα, που, κατά καιρούς, έχουν υποστηρίξει οι ευρωζωνίτες, η ευρωμπατιροτραπεζοκρατία, από την εποχή του Βιμ Ντούιζενμπεργκ, του Ζαν-Κλωντ Τρισέ και τώρα, του Μάριο Ντράγκι, περί απαγόρευσης της χρηματοδότησης των κρατικών προϋπολογισμών, από την Ε.Κ.Τ. και περί απαγόρευσης της νομισματοποίησης των κρατικών χρεών, από την Ε.Κ.Τ., σύμφωνα με τις ισχύουσες Συνθήκες της ευρωζώνης είναι, άνευ ουσίας και περιττά, αφού, στην θέση της Ε.Κ.Τ., οι εθνικές Κεντρικές Τράπεζες, μπορούν να κάνουν ό,τι "δεν επιτρέπεται" να κάνει αυτή.

Έτσι, είναι, άνευ ουσίας και οποιαδήποτε προσπάθεια του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϋμπλε, της κυβέρνησης του Βερολίνου και της γερμανικής Bundesbank του Γενς Βάϊντεμαν να αποτρέψουν την οποιαδήποτε ενέργεια της αυριανής ελληνικής κυβέρνησης, που θα προκύψει, μετά τις βουλευτικές εκλογές της 25/1/2015 και η οποία θα αντιγράφει τα πεπραγμένα της ιρλανδικής κυβέρνησης, στην αντιμετώπιση της ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, με την εκτύπωση των απαραίτητων ποσοτήτων ευρώ, μέσω της ελληνικής Κεντρικής Τράπεζας - της Τράπεζας της Ελλάδος.

Δεν μπορούν να αρνηθούν να κάνουν, στην περίπτωση της Ελλάδας, κάτι, που, ήδη, έχουν κάνει, στην περίπτωση της Ιρλανδίας. Δεν μπορούν να αρνηθούν την εκτύπωση των απαραίτητων ποσοτήτων χρήματος, από την Τράπεζα της Ελλάδος, με την ουσιαστική άσκηση του seigniorage, υπέρ του ελληνικού δημοσίου, για την αντιμετώπιση του χρέους του ελληνικού κράτους.

Άλλωστε, πάνω σε ποιά ηθική, ή νομική βάση στηρίζεται η γερμανική πολιτικοοικονομική ελίτ και αρνείται μια λύση στο ελληνικό και στο ευρωπαϊκό πρόβλημα χρέους, όταν και η ίδια ωφελήθηκε από μια λύση, η οποία ήταν πολύπλοκη, συνδυαστική και σωτήρια, για την γερμανική οικονομία και κοινωνία - δηλαδή με την Συμφωνία του Λονδίνου, το 1953, η οποία έχει αναλογίες, με την πρόταση αυτή, στην οποία αναφέρομαι και στην οποία καταλήγω;


Σε καμμία. Και πέραν τούτου, θα έχει να αντιμετωπίσει και τον τεράστιο λογαριασμό των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου της περιόδου 1941 - 1944, τα οποία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα τιτλοποιήσει και θα εγγράψει, στον κρατικό προϋπολογισμό, αφήνοντας τον Σόϋμπλε και την γερμανική ελίτ να αφρίζουν, από το κακό τους.

Ουδείς τους φταίει. 




Άλλωστε, όσοι κατοίκησαν, ανά τους αιώνες και κατοικούν, σε αυτόν εδώ τον τόπο, έχουν υποστεί, ουκ ολίγες φορές, τεράστιες καταστροφές, από την εποχή των στιφών των γερμανικών φυλών του βασιλιά των Βησιγότθων Αλάριχου Α' (370 - 410 μ. Χ.) - ο οποίος, στο παραπάνω απόσπασμα του ζωγραφικού έργου, που δημιούργησε, το 1894, ο Ludwig Thiersch, απεικονίζεται, στην Αθήνα, τον καιρό της καθόδου των γοτθικών στιφών, στην Αττική και μετά την παράδοση της πόλης, σε αυτά -, μέχρι την εποχή των ορδών του Adolf Hitler και έως την τωρινή τοκογλυφική και ληστρική εκμετάλλευση της εξωθημένης, από την γερμανική ελίτ, ελληνικής κρατικής χρεωκοπίας του Απριλίου του 2010, με τις λεόντιες μνημονιακές συμβάσεις, στις οποίες υποχρεώθηκε το ελληνικό δημόσιο. 

Για τις ανυπολόγιστες αυτές καταστροφές, θα πρέπει να ξεσκονισθούν - και θα ξεσκονισθούν - οι λογαριασμοί.

Έτσι, λοιπόν, όσο και να κτυπιούνται, για την άσκηση του seigniorage, υπέρ του ελληνικού κράτους, ο Σόϋμπλε και η παρέα του, δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, αφού και αυτός και η παρέα αυτή, είναι εκείνοι, που έπραξαν, όσα έπραξαν, στην περίπτωση της Ιρλανδίας, στις 15 Ιανουαρίου του 2011, όταν αποδέχτηκαν την ανακοίνωση, από την μεριά της ιρλανδικής Κεντρικής Τράπεζας, της δημιουργίας κεφαλαίων, με την χρήση του seigniorage, υπέρ του ιρλανδικού κράτους, ύστερα από εντολή της κυβέρνησης της χώρας, για την ελάφρυνση του όγκου του δημοσίου χρέους, από την ανακεφαλαιοποίηση του καταρρέοντος ιρλανδικού τραπεζικού συστήματος.



Το γιατί το έκαναν αυτό, στην περίπτωση της Ιρλανδίας, μας είναι αδιάφορο, αν και είναι γνωστό :

Το έκαναν :

1) Για λόγους αλληλεγγύης, στην ιρλανδική μπατιροτραπεζοκρατία, που, τότε, κατέρρεε και μαζύ της θα παρέσερνε και τις ευρωπαϊκές τράπεζες, που ήσαν εκτεθειμένες, στο ιρλανδικό τραπεζικό σύστημα. 

2) Επειδή η ιρλανδική κυβέρνηση υπήρξε σκληρός διαπραγματευτής. Η, τότε, κυβέρνηση Κάουαν είχε διδαχθεί, από την ελληνική εμπειρία της χρεωκοπίας του Απριλίου του 2010, την, χωρίς καμμία διαπραγμάτευση και την, άνευ όρων, παράδοση της ψοφοδεούς κυβέρνησης του βλακός ΓΑΠ, με την υπαγωγή της Ελλάδας, στο Μνημόνιο, τον Μάϊο του ίδιου χρόνου.


3) Εάν η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας δεν τύπωνε αυτά τα 51 δισ. €, που έκρινε ότι έπρεπε τα τυπώσει, πολλές τράπεζες θα έκλειναν και ό,τι κατείχαν θα επωλείτο, όσο-όσο. Για να μην συμβεί κάτι τέτοιο, θα έπρεπε το ιρλανδικό κράτος να δανειστεί, αυτά τα 51 δισ. €, από τους ευρωθεσμούς και έτσι θα φούσκωνε, ακόμη περισσότερο, το χρέος του. Αυτό η ιρλανδική κυβέρνηση αποφάσισε να το αποφύγει και έπραξε ό,τι έπραξε. Τύπωσε χρήμα, δηλαδή τις απαραίτητες ποσότητες ευρώ και υποχρέωσε την Ε.Κ.Τ. και τους ευρωζωνίτες να το αποδεχθούν, με την απλή ανακοίνωση της πράξης της αυτής, ως μοναδικής υποχρέωσης, που είχε η ιρλανδική κεντρική τράπεζα. Την οποία υποχρέωση και εκπλήρωσε, στο ακέραιο.

Αφού, λοιπόν, το έκαναν, τότε, για την Ιρλανδία, δεν μπορούν να πουν τίποτε, σήμερα, για την Ελλάδα, εάν μια αυριανή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ή οποιουδήποτε άλλου, βάλει, στο τραπέζι, μια τέτοια προοπτική. Προφανώς, μπορούν να το συζητήσουν και να το διαπραγματευθούν (ως προς το μέγεθος των ποσών, που θα εκτυπωθούν, την έκταση των αναγκών, που θα καλυφθούν, την χρονική διάρκεια, την οποία θα καλύψει μια τέτοια εκτύπωση χρήματος, από την Τράπεζα της Ελλάδος), μπορούν να βάλουν τον Στουρνάρα να κωλυσιεργήσει - γι' αυτό και τον έβαλαν Διοικητή, στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας, τον Ιούνιο του 2014 -. 

Εδώ βρίσκεται το κλειδί της όλης υπόθεσης.


Αλλά μια ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα είναι αποφασισμένη να κάνει αυτό, που θέλει, μπορεί να τα αντιμετωπίσει όλα αυτά και να τους χορέψει, στο ταψί.




Αυτό, φυσικά, σημαίνει ότι η πιθανή αυριανή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, προφανώς, θα προκύψει, ως αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών (αφού, ουσιαστικά, η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς έχουν ρίξει λευκή πετσέτα - και πολύ τους είναι, που κυβέρνησαν, με την λογική εισπρακτικής εταιρείας μισθωμένης από τους ξένους τοκογλύφους και την τεράστια μεταστροφή τους, από φορείς του αντιμνημονιακού αγώνα, σε ακραιφνείς εφαρμοστές του Μνημονίου, το οποίο, προηγουμένως, καταδίκαζαν επειδή φέρνει ύφεση και απελπισία, όπως φαίνεται, στο παραπάνω tweet της Νέας Δημοκρατίας της 26ης Αυγούστου 2010 -, ενώ το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου πνέει τα λοίσθια και από το θανάσιμο κτύπημα, που του έχει καταφέρει η ίδρυση του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών -ΚΙΔΗΣΟ- του απίστευτου troll, που λέγεται ΓΑΠ), αυτό που πρέπει να κάνει είναι να φουλάρει τις μηχανές, στα εντόπια νομισματοκοπεία  - όπως και σε αυτά, με τα οποία το ελληνικό κράτος συνεργάζεται, στο εξωτερικό - και να κόψει χρήμα. Να δημιουργήσει, δηλαδή, τις απαραίτητες ποσότητες ευρώ, για να εξυπηρετήσει τις δανειακές και τις λοιπές υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους, δίνοντας την σχετική εντολή, στην Τράπεζα της Ελλάδος και να υποχρεώσει τον Γιάννη Στουρνάρα να προβεί, στις σχετικές ενέργειες.

Για να διευκολύνει, μάλιστα, τον εαυτό της, ως προς τους χειρισμούς, στους οποίους είναι αναγκαίο να προβεί, η κυβέρνηση, με τον Αλέξη Τσίπρα πρωθυπουργό - ή όποιον άλλον -, θα πρέπει να κηρύξει την χώρα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να έχει την ευχέρεια να ασκήσει τις δέουσες ποινικές διώξεις, εάν αντιμετωπίσει αρνήσεις, στην εκτέλεση των παραγγελιών της, προς τα αρμόδια όργανα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Από εκεί και πέρα, η διαδικασία των (οπωσδήποτε απαραίτητων) διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης, με τους "εταίρους" και δανειστές, θα τεθεί, σε μια, εντελώς, διαφορετική βάση, στην οποία η ελληνική πλευρά θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και το επάνω χέρι, έναντι όλων αυτών και θα μπορεί να διαπραγματευθεί την όποια βεντάλια των λύσεων, από θέση ισχύος και όχι από θέση αδυναμίας, όπως συμβαίνει, έως τώρα.

Οι εταίροι και οι δανειστές θα φωνάξουν, να καταραστούν, θα τσιρίξουν, θα κτυπηθούν, σαν χαροκαμμένες μάνες, θα απειλήσουν, θα βρίσουν, θα συκοφαντήσουν, θα ασκήσουν ψυχολογική τρομοκρατία, αλλά, στο τέλος, δεν μπορούν να κάνουν τίποτε άλλο, από το να κάτσουν, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα συζητήσουν, για τις λύσεις, που πρέπει και μπορούν να δοθούν.

Αυτό σημαίνει, επίσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να συζητήσει μια πλειάδα ενδιάμεσων λύσεων, που θα συμπεριλαμβάνουν, ως πακέτο και κούρεμα του ελληνικού δημόσιου χρέους και αποπληρωμή του, με την χρήση του seigniorage και εισαγωγή μιας μορφής τοπικού νομίσματος, σε μορφή χρεώγραφου, παράλληλα, με το ευρώ και μείωση των επιτοκίων, με χρονική επέκταση του χρέους και την χρηματοδότηση μεγάλων και πολλών δημόσιων επενδύσεων, για την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας, σε ρυθμούς ταχύρρυθμης ανάπτυξης και μια σειρά, από άλλα μέτρα, που θα τείνουν, προς αυτή την κατεύθυνση.

Και τελικά, στην "χειρότερη" περίπτωση, εάν κριθεί σκόπιμο και αναγκαίο [και κατά την γνώμη μου είναι πολύ πιθανό να κριθεί αναγκαίο, αφού το ευρώ είναι ένα σκληρό και πολύ ακριβό νόμισμα, για την ελληνική οικονομία και η "δραχμοποίησή" του, δηλαδή η μετατροπή του, σε ένα μαλακό νόμισμα, το οποίο θα κυμαίνεται πολύ κάτω, από την τωρινή ισοτιμία του, προς το αμερικανικό δολλάριο (από 1,00 €, προς 1,19 $, πρέπει να πέσει, πολύ πιο κάτω από τα επίπεδα του 1,00 €, προς 0,87 $, που ήταν το 2000), είναι πολύ δύσκολη και εν πάση περιπτώσει, πρέπει να ληφθεί, υπόψη, το γεγονός ότι οι άλλοι μπορεί να επιμείνουν και να μην θέλουν μια τέτοια εξέλιξη, ως προς το κοινό νόμισμα], η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να εξασφαλίσει μια ομαλή επιστροφή στο εθνικό νόμισμα - την δραχμή -, με την διαγραφή, ή/και την αποπληρωμή ενός μεγάλου μέρους του ελληνικού δημόσιου χρέους, με την χρήση του seigniorage και την εκδοση των όποιων ποσοτήτων ευρώ συμφωνηθούν, στα πλαίσια μιας μεταβατικής περιόδου, κατά την οποία θα αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις, από την μετάπτωση του νομίσματος της χώρας μας, από το ευρώ, στην δραχμή.

Έτσι, σε κάθε περίπτωση (και παρά τους όποιους διαπραγματευτικούς προεκλογικούς εκβιασμούς της μπατιροτραπεζοκρατίας της Ε.Κ.Τ., η οποία απειλεί ότι, για να συνεχιστεί η παροχή ρευστότητας, στην ελληνική οικονομία και μετά τον Φεβρουάριο του 2015, που λήγει η δίμηνη παράταη του 2ου Μνημονίου, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει αποδεχθεί ένα νέο Μνημόνιο), η αυριανή πιθανή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ας ετοιμάζεται να θέσει, σε πλήρη λειτουργία, τα εκτυπωτικά μηχανήματα για την κοπή μαζικών ποσοτήτων ευρώ.



Πάντως, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται, από τις εξελίξεις, ότι θα είναι άνετη και θα σχηματίσει κυβέρνηση, έστω με συμμάχους. Και η νίκη αυτή θα έλθει, παρά το γεγονός ότι έχει τεράστιες ιδεολογικοπολιτικές αγκυλώσεις, τις οποίες κουβαλάει, από την γέννησή του, ως ένας ριζοσπαστικοφανής  συνασπισμός ρευμάτων, που εντάσσονται, κατά συντριπτική πλειοψηφία, στην κομμουνιστική και την κομμουνιστογενή Αριστερά, με όλους τους δογματισμούς, που αυτό το πολιτικό συνονθύλλευμα κουβαλάει και το οποίο θα ψηφιστεί, από ένα ικανό τμήμα του εκλογικού σώματος, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων ψηφοφόρων δεν ανήκει, ιδεολογικά και πολιτικά, στην (και δεν συνηθίζει να την ψηφίζει, ακόμη και όταν πολλοί από αυτούς την ακούν και αρκετοί συμπαθούν την) Αριστερά. Η δημοσκόπηση της ALCO, που έγινε, κατά την περίοδο 4-6/1/2015, δείχνει ότι και μετά την ίδρυση του κόμματος του ΓΑΠ, ο ΣΥΡΙΖΑ κρατάει την απόσταση, που τον χωρίζει, από την Νέα Δημοκρατία.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, οι διαφορές στην απόσταση, ανάμεσα, στα δύο κόμματα είναι μεγαλύτερες, από αυτές, που απεικονίζει η δημοσκόπηση αυτή, αφού, στην ουσία, ο Αντώνης Σαμαράς και το κόμμα του έχουν ρίξει λευκή πετσέτα. Απλώς, ο αρχηγός της ιδιότυπης αυτής εισπρακτικής εταιρίας, που έχει ενδυθεί την μορφή του παλαιού πολιτικού κόμματος της συντηρητικής παράταξης της χώρας, αυτό που προσπαθεί να κάνει, είναι να αποφύγει την βαριά ήττα και να παραμείνει, στην αρχηγία της Ν.Δ. και στο πολιτικό παιχνίδι και μετά τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, επειδή, μετεκλογικά, θα ανοίξουν οι πολλοί φάκελλοι των ποινικών εκκρεμοτήτων, που κουβαλούν, στις πλάτες τους ο ίδιος και το χαζοχαρούμενο "ανοιξιάτικο" επιτελείο του - και όχι μόνο αυτό.

Έτσι ο Αντωνάκης αποφεύγει οποιονδήποτε ουσιαστικό διάλογο, γύρω από τα πεπραγμένα της δικής του διακυβέρνησης και τα εγκλήματα, κατά του έθνους και του λαού, που ο ίδιος, εν ψυχρώ και εν πλήρη συνειδήσει, διέπραξε. Γι' αυτό και χαζολογεί και περί αλλων τυρβάζει, επιδιώκοντας να αλλάξει την ατζέντα της δημόσιας συζήτησης και να την απομακρύνει, από τα πεπραγμένα της δικής του διακυβέρνησης, κατά την διάρκεια της οποίας συμπεριφέρεται, όπως, ακριβώς, είναι. Δηλαδή, σαν μισθωμένος μπράβος των ξένων τοκογλύφων. 

Αλλά ο σύγχρονος Εφιάλτης, ο Πήλιος Γούσης της εποχής μας, δεν θα αποφύγει να πιεί το πικρό ποτήρι. Θα το πιεί, μέχρι την τελευταία γουλιά. Μέχρι την τελευταία σταγόνα. Όποιος δει τις αντίστοιχες δημοσκοπήσεις της προεκλογικής περιόδου, στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου 2014, αντιλαμβάνεται, περί τίνος πρόκειται.
  



Και ελπίζω ότι η κατάληξη του πιστού υποτακτικού των ξένων τοκογλύφων, που εδώ, εικονίζεται, στα νειάτα του, με τον Σωκράτη Κόκκαλη (είναι, σε εκείνη την εποχή, που δημιούργησε - όπως την δημιούργησε - την "Πολιτική Άνοιξη", με πολλές περίεργες βοήθειες, για τις οποίες, αν και ειπώθηκαν, αρκετά, από τους υπαλλήλους της SIEMENS, έμειναν, τουλάχιστον, μέχρι τώρα, στο σκοτάδι και είναι καιρός, μετά τις εκλογές, να μάθουμε το σκοτεινό και αμαρτωλό παρασκήνιο εκείνης της εποχής, που οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη - παρά το γεγονός ότι, καλώς, έπραξε και την έριξε ο Αντώνης Σαμαράς, τον Οκτώβριο του 1993), θα είναι η διαδικασία της δικαστικής λογοδοσίας των πεπραγμένων του και οι χειροπέδες, που θα τον οδηγήσουν, στο ίδιο κελλί, με τον Νίκο Μιχαλολιάκο. Όπου, εκεί, θα περάσει καλά (μπορώ να πω, εξαίσια, αφού ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, και τα "παλικάρια" του, θα του έχουν ετοιμάσει μια πολύ καλή και θερμή υποδοχή). Αλλά, αυτό θα περιμένουμε να το δούμε και εάν προκύψει, θα το απολαύσουμε.

 Πέραν αυτών, όμως, επί της ουσίας, πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει κυβέρνηση. Θα φθάσει και μπορεί, άνετα, να ξεπεράσει το 35% και πιθανότατα, να εξασφαλίσει και την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, με την βοήθεια του εκλογικού νόμου, ενώ η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να είναι ευτυχισμένη, με το 25% (το οποίο το βλέπω δύσκολο). Οι χρυσαύγουλοι θα κινηθούν κάπου, στα ποσοστά τους, των ευρωεκλογών (γύρω, στο 9%), το Ποτάμι θα πρέπει να είναι ευχαριστημένο, εάν φθάσει, στο 4%, το Κ.Κ.Ε., αν πιάσει το 4%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες πρέπει να κινούνται, μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας (κάπου, στο 3%, πάνω, ή κάτω) ενώ, για το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΔΗΣΟ, δεν μπορούν, επί του παρόντος, να προβλεφθούν τα ποσοστά τους.


Τώρα, ως προς το τί θα κάνει μια αυριανή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και εάν θα πράξει αυτό, που πρέπει να πράξει - έτσι, περίπου, όπως το περιγράφω -, αυτό είναι κάτι, που δεν το ξέρω. Και φυσικά, δεν το εγγυώμαι.

Δεν είναι απίθανο να το πράξει. Και εάν το πράξει, τότε, με τους κατάλληλους χειρισμούς, έχει όλες τις πιθανότητες, για μια επιτυχή διακυβέρνηση, με το μέρος του.

Επίσης, είναι πιθανό να μην πράξει αυτό, που πρέπει να πράξει. Αν ακολουθήσει, όμως, αυτή την οδό, η αποτυχία του είναι δεδομένη και θα είναι παταγώδης και καταστροφική, για την ελληνική αριστερά και την ελληνική κοινωνία.

Αλλά όλα αυτά μένει να τα δούμε. Για το τί θα γίνει, μπορούμε να πούμε, να εικάσουμε και να πιθανολογήσουμε πολλά. Αλλά τα λόγια, οι εικασίες και οι πιθανολογήσεις δεν μπορούν υποκαταστήσουν τις εξελίξεις και την πραγματικότητα. Και αυτές μας είναι άγνωστες...

(Εάν, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ πράξει αυτό, που πρέπει, σύμφωνα με το περίγραμμα των όσων αναφέρω, στο παρόν κείμενο, τότε, ουδόλως, απίθανο είναι να θελήσει να φύγει η Γερμανία, από την ευρωζώνη. Αλλά και για την Γερμανία, η ευρωζώνη είναι μια ποντικοπαγίδα. Δεν μπορεί - δεν της επιτρέπεται - να φύγει. Για να φύγει, πρέπει να της το επιτρέψουν οι Η.Π.Α. και δευτερευόντως, η Γαλλία).

Οπότε, οι εξελίξεις, ούτως, ή άλλως, θα είναι συναρπαστικές...



Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τίποτα δεν θα κανουν. Θα πιαστούν στα χέρια Σταθακηδες με Λαφαζανηδες, και ο Μήλιος θα τρώει αστακούς σε κοσμικά πάρτι στο Γκσταντ.

Όπως είπε ο Σταθακης, όλα θα τα τηρήσουνε.

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πέρα από την εξυπηρέτηση του χρέους με κοπή ευρώ, θα έπρεπε να τυπώσουν ευρώ που θα διατεθούν για την ανάταση της οικονομίας. Έτσι η εισαγωγή νέου εθνικού νομίσματος (που απαιτεί κάποιους μήνες έως 1 χρόνο) θα γινει σε συνθήκες ανόδου της οικονομίας.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πλάκα θα είχε να μοιραζόταν το ίδιο κελί με το Μιχαλολιακο ο Σαμαράς. Βέβαια ο Σαμαράς εχει διαπράξει εσχατη προδοσία. Ο μιχαλολιακος δεν είναι σαφές τι έχει διαπράξει. Τους έχωσε φυλακή ο Σαμαράς με κατασκευασμένες κατηγορίες γιατί πίστευε οτι θα πάρει πισω το 7-10% που παίρνει η ΧΑ.

Εαν δεν υπήρχε ΧΑ, θα υπήρχε κάτι άλλο.
Η αποτυχία της ΧΑ έγκειται στο οτι έχει μια δομή οικογενειοκρατικη με το Μιχαλολιακο Φύρερ, και μια εικόνα κωμική ως καχεχτυπο άλλων εποχών.
Σε άλλες χώρες, έχουμε πατριωτικού τύπου κινήματα και πολιτικούς με πιο σοβαρή εικόνα που σαρώνουν ( Λεπέν, Βιλντερς, Φαραρζ , Στραχε κλπ )

Η Ελλάδα ισλαμοποιειται ταχύτατα με κοντά 1,000,000 μουσουλμάνους λαθρομετανάστες μόνο τη τελευταία δεκαετία.

Οπότε, πέραν της οικονομίας που η κατάσταση είναι τραγική, υπάρχει και άλλος κίνδυνος θανάσιμος που μπορεί να οδηγήσει σε εθνοτικο και πολιτιστικό θάνατο το ελληνικό έθνος.

Η αστική ολιγαρχικη ελίτ (και η κοσμοπολίτικη "αριστερά" ) περί άλλων τυρβαζει. Μιλάνε για ενσωμάτωση. Ενσωμάτωση ποιού ? Των αναλφαβητων φονταμεταλιστων Αφγανών και πακιστανών ? Ή νομίζουν οτι θα τα καταφέρουν καλύτερα από Γαλλία και Αγγλία που εχουν τεράστια προβλήματα με τους αλλοδαπούς ? Σίγουρα. Μια ψωροκώσταινα θα τα καταφερει καλύτερα από τη οικονομική υπερδύναμη και πρώην αυτοκρατορία
Γαλλία

Και από κοντά καιροφυλακτει η Τουρκία που αργά η γρήγορα θα υποκινησει εξέγερση αλά Κοσόβου στη Θράκη (που θα οδηγήσει σε αυτονόμηση) αλλα και θα εισβάλλει στρατιωτικα σε ελληνικά νησιά του Αιγαίου αλλαζοντας το στάτους κβο και προσφυγοποιοντας τοτε έλληνες νησιώτες ( όπως έγινε με βόρειο κομμάτι Κύπρου, Ίμβρο Τένεδο κλπ).

Είμαι σίγουρος η Τουρκική νίκη θα είναι συντριπτική και οι προδότες που κυβερνούν την Ελλάδα θα λένε "τουλάχιστον σώσαμε την Αθήνα. Ευχαριστούμε τους φίλους αμερικανούς που σταμάτησαν το πόλεμο. Με τη διπλωματία και κραδαίνοντας κλαδί ελιάς θα πάρουμε ηθικά πισω τα νησιά μας " ....

Μια νίκη σύριζα λοιπόν θα είναι κάτι το μεταβατικό που είναι και αμφισβητησιμο εαν θα λύσει ή αντιμετωπίσει το οικονομικό ζήτημα.

Βαδίζουμε σε πολύ σκοτεινούς δρόμους λοιπόν και έχουμε υπαρξιακους κινδύνους που μάλλον θα απαιτήσουν λύσεις ακραίες.

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Παραθέτω και το αντίστοιχο Link της Ιρλανδικής independent
http://www.independent.ie/business/irish/central-bank-steps-up-its-cash-support-to-irish-banks-financed-by-institution-printing-own-money-26614131.html
όπου αναφέρεται ακριβώς το συμβάν!
θα πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι και εμεις εχουμε ένα τεράστιο χρέος προς τις Τράπεζες ως εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου για τα ομόλογα που καταθετουν ως collateral οι τράπεζες για να αντλουν ρευστότητα Αυτό το ποσο φτανει τα 230δις από το 2008. Και προφανως μονο ένα μικρο μερος αυτού του ποσού εχει μπει στο Δημ Χρεος κει έχει πάει 322 δις
Τάσο τα στοιχεια για την διάρθρωση του Δημ Χρεους που έχεις αναφέρει στο άρθρο “Ωδινεν όρος και έτεκε μυν” αναφέρονται στο τελος 2013 .Υπάρχουν πιο πρόσφατα στοιχεία ?
Το λέω απλά και μονο για να δουμε τι μπορούμε να κουρέψουμε ως χρεος γιατι και κει μας δουλεύουν άσχημα από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Εχουμε φάει χοντρό παραμύθι από τους χαρτογιακάδες της ΕΕ σχετικά με αυτό και δεν μιλάει κανένας δικός μας ογκόλιθος της οικονομικής σκέψης. Μιλάνε για κούρεμα και δεν ξέρουν την διάρθρωση. Τι ειδος χρεος μπορει να κουρευτεί?
Το μονο που φαινεται ότι μπορει να κουρευτεί είναι τα ήδη κουρεμενα 30δις του PSI αντε και τα 3,5 που δεν ειχαν ενταχθεί! Με τίποτα, αλλά πες ότι γίνεται και παει το χρεος 290δις!!! Ωραία!! Τωρα είναι βιώσιμο!!
Τι θα κουρέψετε ρε ? Τα 134,4 του EFSF?
Όλα τα υπόλοιπα είναι δάνεια (ειτε τα 53 του πρωτου μνημονίου ειτε τα 27 διακρατικά)
Θα δεχθει το ΔΝΤ κούρεμα στα 27 δις? Ουτε γι’αστείο! Δεν προβλέπεται στο Καταστατικό του!
Η ΕΚΤ στα 36? Δεν νομίζω!!! Για να μην μας μένουν και αμφιβολίες δηλαδή : http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231376049
Θα κουρέψουν τα έντοκα 14 δις??? Ναι Σίγουρα …Αν είναι να πάρουν ανακεφαλαιοποίηση οι Τράπεζες 20δις τότε μπορεί!!!
Πολύ θα θελα να μάθω από τους super οικονομολόγους (δικους μας καθηγηταράδες αλλά και ευρωτραπεζίτες ) τι ειδους κουρεμα προτεινουν??
ΝΙΚΟΣ
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αν και δεν εμπιστευομαι το ΣΥΡΙΖΑ καθως τους θεωρω ανευθυνους, χαμηλης πατριωτικης συνειδησης και γενικα "αριστερους" του γλυκου νερου εντουτοις θα τους ψηφισω με την ελπιδα να σταματησουν τη καταστροφη της πατριδας μας και το γενικο ξεπουλημα που σχεδιαζεται με αποικιακης εμπνευσεως λεηλασια των φυσικων μονοπωλιων, αεροδρομιων ορυκτου πλουτου, παραλιων και γης.

Εαν εκλεγει ξανα η συμμορια Σαμαρα-Βενιζελου (με βοηθεια απο τζεφρυ και ¨σακιδιακια" Θεοδωρακη) ολοι ξερουμε τι εχει να γινει. Οι τυποι ειναι επικινδυνοι και δοσιλογοι και θα μας μετατρεψουν σε ενα "βελγικο κονγκο" της μεσογειου οπου θα διαλυσουν τελειως τη χωρα.

Δεν ξερω τι θα κανει ο συριζα αλλα ας ελπισουμε....
Ο χρήστης NF είπε…
Λετε οτι η Ιρλανδια χρησιμοποιησε δικαιωμα seignorage και τυπωσε χρημα. Στην πραγματικοτητα αυτο δεν ηταν τιποτε αλλο παρα χρηματοδοτηση μεσω του μηχανισμου ELA. (Emergency Liquidity assistance). Η Ιρλανδικη Κεντρικη Τραπεζα δημιουργησε ψηφιακο χρημα, με την αδεια της ΕΚΤ, το δανεισε στις τραπεζες, και αυτες με τη σειρα τους το δανεισαν στο Κρατος, στην ιδιωτικη οικονομια ή απλα καλυψανδικες τους «τρυπες» . Ο ELA ειναι οντως μια αρκετα αδιαφανης διαδικασια ακριβως διοτι ειναι εμμεση δημιουργια χρηματος, και για αυτο ειναι παντα υπο την επιβλεψη της ΕΚΤ.

Αυτο που δεν ξερετε ειναι οτι:

1. Η Κεντρικη Τραπεζα που χρησιμοποιει ΕLA οφειλει σε ευλογο διαστημα να αντιστρεψει την κινηση, να «καταστρεψει» δηλαδη το χρημα που εμμεσως «δημιουργησε» , οταν επανεισπραξει τα δανεια που εδωσε.

2. Η ΕΚΤ εχει δικαιωμα να μπλοκαρει τον ELA με πλειοψηφια 2/3 των ΔΣ, οταν η κεντρικη τραπεζα του κρατους μελους κανει καταχρηση του μηχανισμου. Ξερετε τι εγινε οταν στην Κυπριακη Βουλη εκαναν τους παλληκαραδες και καταψηφισαν το Μνημονιο και το κουρεμα των καταθεσεων; Η ΕΚΤ μπλοκαρε το δικαιωμα προσφυγης της Κεντρικης Τραπεζας της Κυπρου στον ELA, μεσω του οποιου παρεμενε στη ζωη το τραπεζικο συστημα. Οι Κυπριοι κατεβασαν τα βρακια τους. Και το Μνημονιο επικυρωσαν, και τις καταθεσεις κουρεψαν, και οτι αλλο ηθελε η Τρόικα εκαναν.

3. ΚΑΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ TON ELA, ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΧΡΗΜΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΑΥΤΟΥ. SURPRISE, SURPRISE!!

https://hat4uk.wordpress.com/2012/03/15/bank-of-greece-printing-its-own-euros-says-belgian-economist/

Αυτο που προτεινετε ηδη εχει γινει, φυσικα με την αδεια και τη στενη εποπτεια της ΕΚΤ!!!!

Θα μου πειτε, ας δημιουργησουμε πολυ περισσοτερο χρημα, χωρις την αδεια της ΕΚΤ. Τοτε το ΔΣ της ΕΚΤ δυναται να μας απαγορευσει τη χρηση του ELA, πλειοψηφια 2/3. Μπορουμε να αγνοησουμε την απαγορευση, και να συνεχισουμε την δημιουργια χρηματος μεσω του ELA. Τοτε η ΕΚΤ θα χρησιμοποιησει το απολυτο οπλο εναντιον μας, που ειναι η αποκοπη της Τραπεζης της Ελλαδος απο το TARGET-2 . Και ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΑΡΑΚΑΜΠΤΕΤΑΙ αγαπητε. Επειδη ομως αυτο ειναι «ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΟΠΛΟ» κατα του κρατους μελους , και συνιστα de facto αποβολη απο την Ευρωζωνη, η ΕΚΤ δεν μπορει να παρει μονη της την αποφαση, αλλα θα την παραπεμψει στους Αρχηγους Κρατων της Ευρωζωνης.

Το εσχατο καταφυγιο ειναι η εκτυπωση αληθινων χαρτονομισματων ευρω. Η ΕΚΤ τοτε θα κηρυξει πλαστα ολα τα φρεσκοτυπωμενα ελληνικα ευρω με μη εγκεκριμενους απο την ιδια σειριακους αριθμους. Και θα γινουμε και ρομπα ως κρατος- παραχαρακτης!

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Οταν σας προσγειωσα στην πραγματικοτητα μου γραψατε εκπληκτικα πραγματα!

"Τυχούσα αρνητική παρέμβαση των οργάνων της Ε.Κ.Τ. είναι παράνομη και επισύρει ποινικές διώξεις, για απείθεια, σε καιρό έκτακτης ανάγκης και εσχάτη προδοσία, σε επιστράτευση. Οπότε τα φυσικά πρόσωπα, που διοικούν την μπατιροτραπεζοκρατία της Ε.Κ.Τ., εμπίπτουν, πλέον, στην αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών της ποινικής δικαιοσύνης, η οποία, προφανώς και θα εκδώσει τα σχετικά και απαραίτητα εντάλματα σύλληψης, τα οποία και θα κοινοποιηθούν, στην Interpol.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση, κήρυξη, ως πλαστών, που εκδίδονται, από νόμιμα νομισματοκοπεία και μετά από εντολή των εθνικών τραπεζών, δεν υπάρχει. Δεν προβλέπεται.”


Αν καταλαβα καλα, η Υπουργος Δικαιοσυνης Ζωη Κωνσταντοπουλου θα εκδωσει διεθνες ενταλμα συλληψης κατα του Ντράγκι και των λοιπων του ΔΣ της ΕΚΤ, που ειναι οι Διοικητες των Κεντρικων Τραπεζων των κρατων της Ευρωζωνης, που δρουν με εντολες των Κυβερνησεων τους!!!!

Εδω η λογκη σηκωνει ψηλα τα χερια αγαπητε. Επειδη ομως τη Ζωίτσα την εχω ικανη για κατι τετοιο, και επειδη οι ΣΥΡΙΖΑίοι στην απελπισια τους μπορει να κανουν τα πιο παραλογα πραγματα, δεν εχω παρα να αφιερωσω σε εσας και την κ. Κωνσταντοπουλου το στιχο απο το εξοχο τραγουδι της Ρενας Κουμιωτη:

«Κλαιω και γελω αχ βρε Ζωη να σε χαρω,
βασανα δεν ειχα και βασανα θα βρω»


Υπαρχει λοιπον τροπος να μεινουμε στο ευρω χωρις τη θεληση τους; ΝΑΙ , ΥΠΑΡΧΕΙ! Αν η χωρα εχει αρκετα πλεονασματικο ισοζυγιο τρεχουσων συναλλαγων, τοτε μπορει να εχει εχει καθαρη εισροη συναλλαγματος απο το διεθνες της εμποριο συναλασσομενη εκτος του TARGET-2. Σε αυτην την περιπτωση θα ερχονται στη χωρα ευρω σε φυσικη μορφη, τυπωμενα απο τους Ευρωπαιους. Ειναι αδυνατον να μας εμποδισουν να χρησιμοποιησουμε αυτα τα «γνησια» ευρω, για τον ιδιο λογο που ο Προεδρος των ΗΠΑ δεν μπορει να εμποδισει τους Κολομβιανους βαρονους της κοκαϊνης να χρησιμοποιουν τα δολλαρια που μαζευουν απο το εμποριο της κοκας. Αλλα μια πλεονασματικη χωρα δε χρειαζεται καν το ευρω, διοτι το εθνικο της νομισμα ειναι εξ ορισμου σκληρο.

Φυσικα βασικη προϋποθεση για αυτο εναι να υπαρχει αρκετο πλεονασμα στο ισοζυγιο τρεχουσων συναλλαγων. Η εφαρμογη του Μνημονιου που καταδικαζετε ειχε αποτελεσμα τον σχηματισμο ενος μικρου τετοιου πλεονασματος το 2013, αλλα αυτο αποκλειεται να διατηρηθει αν ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμοσει τις αριστερες οικονομικες πολιτικες που ονειρευεται. Σε αυτη την περιπτωση θα εχουμε ελλειμματα, δηλαδη καθαρη εκροη ευρω, δηλαδη αποστραγγιξη της νομισματικης κυκλοφοριας, οποτε θελουμε δεν θελουμε θα τυπωσουμε δραχμες, εφοσον ευρω δεν θα μπορουμε να τυπωσουμε για τους λογους που ανεφερα παραπανω.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Καλη ιδεα η χρεωκοπια,δεδομενου οτι το χρεος δεν μπορει με τιποτα να εξυπηρετηθει, αλλα ο ΣΥΡΙΖΑ ειναι το λαθος κομμα για να την κανει.Χρειαζεται ενα κομμα που να ειναι υπερ της χρεωκοπιας, υπερ του οικονομικου φιλελευθερισμου, και υπερ των βασικων πολιτικων του Μνημονιου, διοτι μονο αυτα φερνουν τα απαιτουμενα πλεονασματα.

Εσεις καθιστε να ονειρευεστε οτι θα τυπωνουμε ευρω με το "ετσι θελω", θα πληρωσουμε το χρεος με αυτα, και θα μεινουν για να ξοδεψουμε και εμεις εφαρμοζοντας αριστερες πολιτικες. There is no free lunch αγαπητε! Η χρεωκοπια οδηγει μεν στη σωτηρια, αλλα μονο αν ασκηθει φιλελευθερη οικονομικη πολιτικη, και σε καθε περιπτωση ο δρομος θα ειναι επωδυνος. No pain no gain!
Ο χρήστης NF είπε…
Οταν σας προσγειωσα στην πραγματικοτητα μου γραψατε εκπληκτικα πραγματα!

"Τυχούσα αρνητική παρέμβαση των οργάνων της Ε.Κ.Τ. είναι παράνομη και επισύρει ποινικές διώξεις, για απείθεια, σε καιρό έκτακτης ανάγκης και εσχάτη προδοσία, σε επιστράτευση. Οπότε τα φυσικά πρόσωπα, που διοικούν την μπατιροτραπεζοκρατία της Ε.Κ.Τ., εμπίπτουν, πλέον, στην αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών της ποινικής δικαιοσύνης, η οποία, προφανώς και θα εκδώσει τα σχετικά και απαραίτητα εντάλματα σύλληψης, τα οποία και θα κοινοποιηθούν, στην Interpol.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση, κήρυξη, ως πλαστών, που εκδίδονται, από νόμιμα νομισματοκοπεία και μετά από εντολή των εθνικών τραπεζών, δεν υπάρχει. Δεν προβλέπεται.”


Αν καταλαβα καλα, η Υπουργος Δικαιοσυνης Ζωη Κωνσταντοπουλου θα εκδωσει διεθνες ενταλμα συλληψης κατα του Ντράγκι και των λοιπων του ΔΣ της ΕΚΤ, που ειναι οι Διοικητες των Κεντρικων Τραπεζων των κρατων της Ευρωζωνης, που δρουν με εντολες των Κυβερνησεων τους!!!!

Εδω η λογκη σηκωνει ψηλα τα χερια αγαπητε. Επειδη ομως τη Ζωίτσα την εχω ικανη για κατι τετοιο, και επειδη οι ΣΥΡΙΖΑίοι στην απελπισια τους μπορει να κανουν τα πιο παραλογα πραγματα, δεν εχω παρα να αφιερωσω σε εσας και την κ. Κωνσταντοπουλου το στιχο απο το εξοχο τραγουδι της Ρενας Κουμιωτη:

«Κλαιω και γελω αχ βρε Ζωη να σε χαρω,
βασανα δεν ειχα και βασανα θα βρω»


Υπαρχει λοιπον τροπος να μεινουμε στο ευρω χωρις τη θεληση τους; ΝΑΙ , ΥΠΑΡΧΕΙ! Αν η χωρα εχει αρκετα πλεονασματικο ισοζυγιο τρεχουσων συναλλαγων, τοτε μπορει να εχει εχει καθαρη εισροη συναλλαγματος απο το διεθνες της εμποριο συναλασσομενη εκτος του TARGET-2. Σε αυτην την περιπτωση θα ερχονται στη χωρα ευρω σε φυσικη μορφη, τυπωμενα απο τους Ευρωπαιους. Ειναι αδυνατον να μας εμποδισουν να χρησιμοποιησουμε αυτα τα «γνησια» ευρω, για τον ιδιο λογο που ο Προεδρος των ΗΠΑ δεν μπορει να εμποδισει τους Κολομβιανους βαρονους της κοκαϊνης να χρησιμοποιουν τα δολλαρια που μαζευουν απο το εμποριο της κοκας. Αλλα μια πλεονασματικη χωρα δε χρειαζεται καν το ευρω, διοτι το εθνικο της νομισμα ειναι εξ ορισμου σκληρο.

Φυσικα βασικη προϋποθεση για αυτο εναι να υπαρχει αρκετο πλεονασμα στο ισοζυγιο τρεχουσων συναλλαγων. Η εφαρμογη του Μνημονιου που καταδικαζετε ειχε αποτελεσμα τον σχηματισμο ενος μικρου τετοιου πλεονασματος το 2013, αλλα αυτο αποκλειεται να διατηρηθει αν ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμοσει τις αριστερες οικονομικες πολιτικες που ονειρευεται. Σε αυτη την περιπτωση θα εχουμε ελλειμματα, δηλαδη καθαρη εκροη ευρω, δηλαδη αποστραγγιξη της νομισματικης κυκλοφοριας, οποτε θελουμε δεν θελουμε θα τυπωσουμε δραχμες, εφοσον ευρω δεν θα μπορουμε να τυπωσουμε για τους λογους που ανεφερα παραπανω.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Καλη ιδεα η χρεωκοπια,δεδομενου οτι το χρεος δεν μπορει με τιποτα να εξυπηρετηθει, αλλα ο ΣΥΡΙΖΑ ειναι το λαθος κομμα για να την κανει.Χρειαζεται ενα κομμα που να ειναι υπερ της χρεωκοπιας, υπερ του οικονομικου φιλελευθερισμου, και υπερ των βασικων πολιτικων του Μνημονιου, διοτι μονο αυτα φερνουν τα απαιτουμενα πλεονασματα.

Εσεις καθιστε να ονειρευεστε οτι θα τυπωνουμε ευρω με το "ετσι θελω", θα πληρωσουμε το χρεος με αυτα, και θα μεινουν για να ξοδεψουμε και εμεις εφαρμοζοντας αριστερες πολιτικες. There is no free lunch αγαπητε! Η χρεωκοπια οδηγει μεν στη σωτηρια, αλλα μονο αν ασκηθει φιλελευθερη οικονομικη πολιτικη, και σε καθε περιπτωση ο δρομος θα ειναι επωδυνος. No pain no gain!
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Ας επαναλάβω, εδώ, το χθεσινό σχόλιό μου, στο προηγούμενο δημοσίευμα ( Η ακραία τοκογλυφική διάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, το οποίο αποτελείται, κατά 49,15%, από τόκους, ο καμβάς των επιλογών για την αντιμετώπισή του, μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και η πιθανή αυριανή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ
), στο οποίο σχόλιο έρχεται να απαντήσει το δικό σου σχόλιο, αγαπητέ NF, για να υπάρχει μια συνέχεια, στην ροή των κειμένων και να μην μένουν χάσματα, στον χρήσιμο αυτόν διάλογο και στους (όποιους) ααγνώστες :

Το ποσόν των 51 δισ. €, με το οποίο ανακεφαλαιοποιήθηκαν, εν μέρει, οι ιρλανδικές τράπεζες, εγγράφηκε, στον κρατικό προϋπολογισμό της Ιρλανδίας, όχι στους κωδικούς των "πιστωτικών εσόδων", αλλά στον κωδικό των "λοιπών εσόδων".

Ως εκ τούτου, υπήρξε, απ' ευθείας χρηματοδότηση του ιρλανδικού δημοσίου, με σκοπό την μερική ανακεφαλαιοποίηση του καταρρέοντος τραπεζικού συστήματος της χώρας. Και δεν μιλάμε, για έγκριση της ενέργειας αυτής, από την Ε.Κ.Τ. Μιλάμε, για απλή γνωστοποίηση της ενέργειας αυτής, στην Ε.Κ.Τ., από την ιρλανδική Κεντρική Τράπεζα, η οποία κρίνει και την σκοπιμότητα της ενέργειας αυτής.

Ως εκ τούτου, οι ευρωμπατιροτραπεζίτες της Ε.Κ.Τ. και ο Σόϋμπλε "ημάρτησαν"...

(Οι "δικοί μας", εδώ, δεν τόλμησαν να κάνουν ούτε αυτό, που λες! Να απαιτήσουν και να πραγματοποιήσουν, μονομερώς, αυτό που απαίτησαν και έκαναν οι Ιρλανδοί, Να ανακεφαλαιοποιήσουν - έστω, μερικώς - τις ελληνικές τράπεζες. Τα 51 δισ. €, τα οποία δεν είναι καθόλου λίγα, έφθαναν)...

Πέραν τούτου, τις Συνθήκες της ευρωζώνης τις έχουν κουρελιάσει και έχουν πραγματοποιήσει "διασώσεις" χρεωκοπημένων κρατών, οι οποίες απαγορεύονται από τις Συνθήκες αυτές.

Αλλά, όπως θα έχεις διαπιστώσει, εγώ ομιλώ, για κάτι πολύ διαφορετικό. Στην περίπτωση της Ελλάδας, μιλώ, για την κήρυξη της χώρας, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και για κυβερνητική εντολή στην Τράπεζα της Ελλάδος να καλύψει τις ανάγκες, που προκύπτουν για την αντιμετώπιση αυτής της νομικής και πραγματικής κατάστασης, με την κοπή χρήματος (ευρώ), ως εντεταλμένο όργανο του ελληνικού κράτους, το οποίο ασκεί μια, κατά παραχώρηση, κρατική λειτουργία.

Αυτή την κυβερνητική εντολή, υπό αυτό το νομικό και πραγματικό γεγονός, η Τράπεζα της Ελλάδος είναι υποχρεωμένη να την εκτελέσει, σε διαφορετική περίπτωση τα όργανά της (ο Διοικητής και οι υφιστάμενοί του) διαπράττουν το αδίκημα της απείθειας, σε καιρό έκτακτης ανάγκης και υπό ειδικές συνθήκες και το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας, εάν συνδυασθεί με επιστράτευση (που θα συνδυασθεί).

Στην συνέχεια, βέβαια, η πράξη αυτή θα ανακοινωθεί στα όργανα της Ε.Κ.Τ., η οποία δεν μπορεί να την αρνηθεί, διότι είναι υποχρεωμένη - ως ασκούσα, επίσης, κατά παραχώρηση, δημόσια εξουσία, για λογαριασμό του ελληνικού κράτους, δεν μπορεί να κρίνει την κήρυξη της χώρας, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, διότι η μόνη αρμόδια, για κάτι, τέτοιο είναι η ελληνική κυβέρνηση.

Τυχούσα αρνητική παρέμβαση των οργάνων της Ε.Κ.Τ. είναι παράνομη και επισύρει ποινικές διώξεις, για απείθεια, σε καιρό έκτακτης ανάγκης και εσχάτη προδοσία, σε επιστράτευση. Οπότε τα φυσικά πρόσωπα, που διοικούν την μπατιροτραπεζοκρατία της Ε.Κ.Τ., εμπίπτουν, πλέον, στην αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών της ποινικής δικαιοσύνης, η οποία, προφανώς και θα εκδώσει τα σχετικά και απαραίτητα εντάλματα σύλληψης, τα οποία και θα κοινοποιηθούν, στην Interpol.

Το μόνο, που θα μπορούσαν να κάνουν οι ευρωτραπεζίτες θα ήταν να προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, τα οποία, όμως, είναι αναρμόδια να κρίνουν ενέργειες, οι οποίες σχετίζονται, με τον σκληρό πυρήνα των εξουσιών ενός κράτους, το οποίο ασκεί κυριαρχία.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, κήρυξη, ως πλαστών ευρώ, που εκδίδονται, από νόμιμα νομισματοκοπεία και μετά από εντολή των εθνικών τραπεζών, δεν υπάρχει. Δεν προβλέπεται.


Οπότε θα πέσει γέλιο...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ενεργοποίηση του μηχανισμού ELA απο την ΤτΕ έχει γίνει ήδη για την χρηματοδότηση των τραπεζων.Ως Λοιπα Εσοδα νομίζω παρουσιάζεται και στον Ισολογισμό
Το προβλημα όμως αγαπητοί φίλοι εξακολουθει να ειναι το χρεος..Αν δεν λύσουμε το πρόβλημα του χρέους δεν μπορούμε να συζητάμε για οτιδήποτε άλλο...
Και μιλάμε μονο για το Δημ Χρεος...Θα πρέπει να λυσουμε στην συνέχεια και το πρόβλημα του Ιδιωτικου Χρεους (επιχειρησεις , νοικοκυριά)και μετά να ασχοληθούμε για το πως θα χρηματοδοτήσουμε την οικονομία μας...Συμφωνώ με τον NF οτι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να διαπραγματευτεί μια εξοδο της Ελλάδας απο το Ευρώ και εφαρμογή εθνικού νομίσματος και στην συνέχεια στηριξη οικονομίας.Ουτε και οι λύσεις για συνδιασκέψεις χρέου2 τυπου Λονδίνου 1953
έχουν νόημα...Σημειωτέον οτι η Γερμανία αμετάκλητα και ανευ όρων τότε παρέδωσε την Εθνική της Κυριαρχία και όχι το 1945 που λέει ο Σόιμπλε!
Κατι τετοιο απαιτει μια αληθινά πατριωτικη κυβέρνηση με απόλυτη στήριξη απο τον λαό και καλά μελετημένο σχέδιο που φαντάζομαι συμφωνούμε ολοι οτι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει και δεν προβλέπεται να αναπτύξει..Οπότε επανερχόμαστε... Τι κάνουμε ?Πως θα πληρώνουμε το χρέος ?
Μονο με νεα μνημόνια νέες δανειακές συμβάσεις γιατι οι αγορές εχουν τα επιτοκια των ομολόγων μας πολύ υψηλά
και δεν μπορούμε να απευθυνθουμε σε αυτές...Αλλωστε σιγά μην μας αφηναν...Αρα πληρης εκποίηση ολων των περιουσιακών στοιχέιων
της χωρας , απόλυτη φτωχοποίηση, εκτεταμένη ανεργία, χαμηλές απολαβες ,περικοπές παντού σε ολες τις παροχές και τριτοκοσμικές αποικιακές πολιτικές τύπου Φούχτελ !
Αυτό είναι που θέλουμε για την χώρα μας? Δεν νομίζω...Αυτο το χρεος των 322 δις προφανως δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί ...
Ακομα και απληρωτοι να μεινουν ολοι οι Δημ Υπάλληλοι και να πουλήσουμε και ολες μας τις υποδομές πάλι δεν εχουμε την δυνατότητα
να πληρώσουμε!!!Αν μη τι άλλο τουλάχιστον ο Τομσεν το χε δηλώσει εξαρχης στους προιστάμένους του στο ΔΝΤ από το 2011:
"Και όλα να τα πουλήσουν και στις καλύτερες τιμές -οχι ξεπούλημα-ουτε 30δις ευρώ δεν θα μαζέψουν!!!"
ΝΙΚΟΣ
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Γι αυτο και θεωρώ απίστευτες ανοησίες τα περι κουρέματος του χρέους μιας και δεν υπάρχει τυπος χρέους που μπορεί να κουρευτεί!
Ομολογα Αγγλικού Δικαίου δεν κουρεύονται άλλωστε ετοιμάζουν μεταφορά ομολόγων στον ESM που δεν διαπραγματευονται συμφωνα με το Καταστατικό!!
Διακρατικά δάνεια πρεπει να εγκριθει η όποια συμβαση απο τα Κοινοβούλια..Θα το δεχθούν??? Δύσκολο!!!
Εχετε ακούσει κανεναν (Μηλιό Βαρουφάκη Σταθάκη και λοιπούς) να πει οτι αν πχ κουρευτει το χρέος και απο 322 δις γινει πχ 200
θα ειναι βιώσιμο? Πως? Με ΑΕΠ 180 δις?? Δεν έχει βγει ούτε ένας ....Μα ουτε ενας!!!Μονο ο Τάσος που προτείνει 80%!
Αλλά και πάλι Τάσο αυτό μπορεί να μην μας λύσει το πρόβλημα!!!
Ακομα και τον Στουρνάρα οταν τον ρωτάγανε στις συνόδους του Eurogroup στις Βρυξέλλες "Θα δούμε " έλεγε...
Τετοια γνώση του θέματος είχε!!! Υπουργός Οικονομικών τώρα έτσι....
Καλά τον Χαρδούβελη δεν μπήκαν καν στο κόπο γιατί εξ αρχης γνώριζαν οτι ειναι προσωρινός!!!
Αλλά ακόμα και γεναίο κουρεμα να γινει όχι στα 200 αλλά και στα 100 δις να φτάσει πάλι ΔΕΝ είναι βιώσιμο..
Γιατι πολύ απλά θα αρχίζουν να σκανε οι εγγυήσεις που έχουν δωθει στις τράπεζες για ρευστότητα και πάλι θα αυξηθεί
Ηδη έχουν μπει στο χρεος 23 δις απο αυτά και μάλιστα απο το 2012!! Ακομα και μετακύλιση αυτών των ομολόγων να γινει για μελλοντική αποπληρωμή
-εφοσον το δεχθεί η ΕΚΤ- πάλι αύξηση θα έχουμε!
ΚΑι δεν είμαστε μονο εμεις, καμμία χώρα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει χρέος...Η Ιταλία πχ μπορει και δανειζεται απο τις αγορές
γιατί εχει χαμηλά επιτόκια στα ομόλογά της αλλά πάλι στην λογική του Perpetual debt ειναι κι αυτή..Και εφαρμόζει μέτρα
εξίσου επώδυνα με μας και ας μην εχει Τρόικα...Οπότε ? Διαδηλώσεις, απεργίες και κοινωνική αναταραχή και εκεί
Παρεπιποντως τα επιτόκια των Ιταλικων ομολόγων άρχισαν να πέφτουν όταν ο Μπερλουσκόνι είχε απειλήσει ωμά ότι αν δεν έπεφταν
η λύση θα ήταν η Ιταλική ΚΤ να τυπωσει ευρώ...Αναγκάστηκε να το πει ο ιδιος διοτι ο Μοντι τότε δεν το τολμούσε....
Αρα παραμένοντας στο Ευρώ και απο την στιγμή που δεν θέλουμε να γίνουμε μια αποικία των Ευρωπαίων ξεπουλωντας τα πάντα
σε συνθήκες απόλυτης ύφεσης και αυξανόμενης ανεργίας η μονη εναλλακτική ειναι state of necessity και νομισματοκοπή!
ΝΙΚΟΣ
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Το τί θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνω ότι δεν το γνωρίζω. Δεν ομιλώ, εκ μέρους του, δεν έχω κάποια εσωτερική πληροφόρηση, ούτε και ξέρω, εάν κάποιο επιτελείο του έχει κάποιον σχεδιασμό, στην προοπτική της άσκησης του seigniorage. Όσα λέω, αφορούν δικές μου σκέψεις, τις οποίες τις έχω, από την αρχή της ελληνικής κρίσης, εδώ και πέντε χρόνια. Ως εκ τούτου, αυτές εκφράζουν, μόνον, εμένα και κανέναν άλλο.

Θα προσθέσω, εδώ, κάποια πράγματα, ακόμη :

Εννοείται ότι δεν γνωρίζω το τί σκέπτεται να κάνει η Ζωή Κωνσταντοπούλου, στο υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά αυτό που λέω δεν είναι το να ασκήσει αυτή, ως υπουργός, κάποια δίωξη, στον Ντράγκι και στην ηγεσία της Ε.Κ.Τ.

Αυτή την δίωξη θα πρέπει να την ασκήσουν τα αρμόδια όργανα της ελληνικής ποινικής δικαιοσύνης, εάν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ε.Κ.Τ. παρανομήσουν και παρέμβουν, χωρίς να έχουν τέτοια δικαιοδοσία, προκειμένου να εμποδίσουν την ελληνική Κεντρική Τράπεζα να ασκήσει την αρμοδιότητά της, για την έκδοση των απαραίτητων ποσοτήτων ευρώ, υπακούοντας, στην εντολή της ελληνικής κυβέρνησης και προκειμένου το ελληνικό κράτος να χρηματοδοτήσει τις απαραίτητες δαπάνες του, στα πλαίσια της κήρυξης της χώρας, υπό το νομικό καθεστώς της κατάστασης έκτακτης ανάγκης - μιας πράξης, της οποία την πραγματική υπόσταση και την σκοπιμότητα δεν είναι αρμόδια να κρίνει η ηγεσία της Ε.Κ.Τ.

Θα θυμίσω εδώ, όσα έχω γράψει, σε αυτό το μπλογκ, πριν, από περισσότερο, από δυόμισυ χρόνια, στο δημοσίευμα Greece : It's time to print euros! (Το κρατικό δικαίωμα της νομισματοκοπής, υπό το νομικό καθεστώς έκτακτης ανάγκης, οι Συνθήκες της ευρωζώνης, η άρση του π.δ. 500/1974, περί γενικής επιστρατεύσεως, ύστερα από απαίτηση της Comission και το παράδειγμα της Ιρλανδίας),
όπου κάνω αναφορά στην απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία είχε θέσει, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, στην κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, ως προαπαιτούμενο, για την ένταξη της Ελλάδας, στην ευρωζώνη, την άρση του νομικού καθεστώτος της κήρυξης της χώρας, σε κατάσταση γενικής επιστράτευσης, η οποία ίσχυε, από την εποχή της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, με το Π.Δ. 506/20-7-1974 και παρέμεινε, μέχρι το 2001, οπότε και η, τότε, κυβέρνηση το κατήργησε, υπακούοντας, στις θελήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αποτέλεσμα η χώρα μας να γίνει δεκτή, στην ευρωζώνη, από την 1η Ιανουαρίου του 2002.

Η απαίτηση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την άρση του νομικού καθεστώτος της γενικής επιστράτευσης, δεν ήταν καθόλου αθώα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ήθελε την Ελλάδα, υπό το έκτακτο αυτό νομικό καθεστώς, διότι αυτό το καθεστώς δημιουργούσε νομικά και πραγματικά ρήγματα, στο νομικό καθεστώς της ευρωζώνης και έδινε, στις ελληνικές κυβερνήσεις, απεριόριστες δυνατότητες διάρρηξης του πλέγματος των Συνθηκών, που δημιουργούσαν την ευρωζώνη, κυρίως, ως προς τα ζητήματα της έκδοσης και της κυκλοφορίας του κοινού νομίσματος - του ευρώ -, αφού αυτού του είδους τα έκτακτα νομικά καθεστώτα αφήνουν ανοικτή την πόρτα της παράκαμψης και της κατάλυσης (έστω και προσωρινά) της θεσμικής και της λειτουργικής ανεξαρτησίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την οποία κατοχυρώνουν οι Συνθήκες της ευρωζώνης.

Αυτή η κατάλυση της ανεξαρτησίας της Ε.Κ.Τ. προκύπτει, επειδή Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΙ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ - δηλαδή και οι εθνικές Κεντρικές Τράπεζες της ευρωζώνης, οι οποίες είναι μέλη και αναπόσπαστα τμήματα της Ε.Κ.Τ. -, ΑΣΚΟΎΝ, ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΧΏΡΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑ. Έτσι, όταν τα κράτη, που είναι μέλη της ευρωζώνης, τεθούν,από τις κυβερνήσεις τους, υπό έκτατα νομικά καθεστώτα (έκτακτης ανάγκης, επιστρατεύσεως, πολέμου κλπ), επειδή, κάτω από αυτά τα ειδικής φύσεως νομικά καθεστώτα, τα κράτη ασκούν την πλήρη κυριαρχία τους, σε πάσης φύσεως όργανα, τα οποία ασκούν, κατά παραχώρηση, δημόσια εξουσία.

Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Και φυσικά, αυτή η πλήρης κυριαρχία του εθνικού κράτους, που θέτει τον εαυτό του κάτω νομικά καθεστώτα έκτακτης ανάγκης, αφορά και την εθνική κεντρική τράπεζα του κράτους αυτού και την Ε.Κ.Τ., στο κομμάτι εκείνο, που οι αρμοδιότητές της εφάπτονται και αφορούν το κράτος, που έχει τεθεί, υπό το ειδικό νομικό καθεστώς της έκτακτης ανάγκης και τις λειτουργίες του.

Αυτές τις οχληρές καταστάσεις ήθελε, τότε, να βάλει στην άκρη η Comission και τις έβαλε, με την άρση του Π.Δ. 506/20-7-2014, την οποία έθεσε ως προαπαιτούμενο, στην κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, η οποία και υπάκουσε, προκειμένου να εντάξει την Ελλάδα, στην ευρωζώνη.

Για τους ίδιους λόγους και οι "εταίροι" και δανειστές, όλα αυτά τα χρόνια, από την ελληνική χρεωκοπία του Απριλίου του 2010, δεν αποδέχτηκαν την θέση της Ελλάδας, σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται, στην πραγματικότητα, σε μια τέτοια κατάσταση, αφού περνάει μια καταθλιπτική οικονομική κρίση, η οποία της έχει αφαιρέσει πάνω από το 25% της παραγωγής της.

Έτσι, η κήρυξη της χώρας μας, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, από την αυριανή κυβέρνηση, αποτελεί μια πράξη την οποία δεν είναι αρμόδια να κρίνει η Ε.Κ.Τ. Αυτή, απλώς, οφείλει να υπακούσει και να ανταποκριθεί.

Γι' αυτό τον λόγο, η ελληνική ποινική δικαιοσύνη - και όχι η Ζωή Κωνσταντοπούλου - οφείλει να ασκήσει ποινικές διώξεις, κατά των μελών του Δ.Σ. της Ε.Κ.Τ., εάν προβούν σε έκνομες ενέργειες, οι οποίες θα παρεμποδίσουν το ελληνικό κράτος να ασκήσει τις έκτακτες εξουσίες του.

Γι' αυτό θα διωχθούν ποινικά και για κανέναν άλλον λόγο. Όχι επειδή κάνουν το καθήκον τους, αλλά επειδή θα το έχουν παραβεί.


Αλλά το τί θα πράξει και το τι δεν θα πράξει η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αν γίνει υπουργός Δικαιοσύνης, δεν το ξέρω.

Αυτό, πάντως. που πρέπει να πράξει, δεν είναι να ασκήσει ποινικές διώξεις στα ηγετικά μέλη της Ε.Κ.Τ.

Είναι το να διευκολύνει την δικαιοσύνη, στο έργο της και να την αφήσει απερίσπαστη να το φέρει, σε πέρας...

Ο χρήστης NF είπε…
Ενταξει, ενταξει. Δεν θα ασκησει τις ποινικες διωξεις η Ζωίτσα, θα τις ασκησει ο...... Ντογιακος !

Ας υποθεσυμε οτι ολα αυτα τα απιθανα στεκουν νομικα και λογικα.Συνεχιζω το thought experiment εκει που το αφησατε: Λοιπον, η.......Ανεξαρτητη Ελληνικη Δικαιοσυνη (εδω γελαμε) « θα εκδώσει τα σχετικά και απαραίτητα εντάλματα σύλληψης, τα οποία και θα κοινοποιηθούν, στην Interpol.» Τωρα η Ιντερπολ θα πρεπει να εκτελεσει το ενταλμα, αλλα εδω υπαρχει ενα μικρο προβλημα: Διοτι η Ιντερπολ δεν ειναι ακριβως μια «Διεθνης Αστυνομια» με «διεθνεις αστυνομικους» που κανουν συλληψεις, αλλα μια Διεθνης Υπηρεσια Ανταλλαγης Πληροφοριων μεταξυ των Εθνικων Αστυνομιών.Ενα «αστυνομικο Διαδικτυο», που βοηθαει τη διασυνδεση, συνεννοηση, συνεργασια των Εθνικων Αστυνομιων, που τηρει βασεις δεδομενων για διεθνως καταζητουμενους κακοποιους, και διαβιβαζει τα διεθνη ενταλματα συλληψης.
Η Ιντερπολ θα περασει τους καταζητουμενους στη βαση δεδομενων της, και θα διαβιβασει σε ολες τις χωρες-μελη της το διεθνες ενταλμα συλληψης, τα στοιχεια των καταζητουμενων, και το αιτημα των ελληνικων αρχων να συλληφθουν οι καταζητουμενοι και να εκδοθουν στην Ελλαδα. Αυτο κανει η Ιντερπολ. Αφου η ΕΚΤ ειναι στη Φρανκφουρτη, οι......... γερμανικες αρχες ειναι αυτες που θα κληθουν να συλλαβουν τον Ντραγκι, τον Προεδρο της Μπουντεσμπανκ και τους λοιπους, και να τους εκδωσουν στην Ελλαδα!

Οπως αντιλαμβανεστε, ο συλλογισμος σας οδηγει σε κωμικο αδιεξοδο.

Αλλα ματαιως εκδιδετε ενταλματα συλληψης κατα των "ευρωτραπεζομπατιροκρατων" της ΕΚΤ και της Μπουντεσμπανκ. Δεν θα αποφασισουν αυτοι για την αποβολη μας απο το ευρω, αλλα οι Αρχηγοι Κρατων της Ευρωζωνης. Η ΕΚΤ απλως θα εκτελεσει τις εντολες τους.
Σας εξηγησα το μοναδικο τροπο με τον οποιο η Ελλαδα μπορει να μεινει στο ευρω κοντρα στη θεληση των Ευρωπαιων.Να εχει σαφως πλεονασματικο ισοζυγιο τρεχουσων συναλλαγων συναλασσομενη εκτος TARGET-2. Και αυτα ειναι δυσκολα πραματα για μια αριστερη Κυβερνηση............
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Όχι μόνον οι γερμανικές αρχές. Δεν είναι μόνον αυτές, που θα κληθούν να εκτελέσουν τα εντάλματα συλλήψεως του Mario Draghi και των υπολοίπων της Ε.Κ.Τ., αλλά και οι άλλες αρχές των κρατών, στα οποία αυτοί θα ταξιδέψουν. Όλο και κάποιος θα βρεθεί να τους μαντρώσει - ιδίως στις Η.Π.Α., ή στην Ρωσία, ή στην Βενεζουέλα...

Δεν επιθυμώ την εμπλοκή κατευθυνόμενων από την (όποια) κυβέρνηση δικαστών, στα της άσκησης δίωξης, κατά της ηγεσίας της Ε.Κ.Τ. Δέν χρειάζεται ο "Παναθηναϊκάκιας". Μια τέτοια εμπλοκή θα είναι αντιπαραγωγική. Αυτό που θα χρειασθεί, είναι ο χειρισμός της υπόθεσης, από πραγματικά και ουσιαστικά, ανεξάρτητους δικαστές. Έτσι, δεν θα υπάρχει κανένα άλλοθι, για κανέναν. Άλλωστε, ως προς το καθαρά νομικό μέρος του όλου ζητήματος, η ελληνική πλευρά θα έχει όλα τα δίκια με το μέρος της.

Αλλά, πριν φθάσουμε, στην άσκηση ποινικών διώξεων, κατά της ηγεσίας της Ε.Κ.Τ., από την ελληνικό δικαστικό σύστημα, προαπαιτείται η λήψη των περιγραφόμενων μέτρων, από την ελληνική κυβέρνηση. Δηλαδή :

1) Η κήρυξη της χώρας, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, με συγκεκριμένη αιτιολογία και με, σαφώς προσδιορισμένο περιεχόμενο, την επέλευση της βαρύτατης οικονομικής κρίσης και η μετατροπή της, σε εξελισσόμενη ανθρωπιστική καταστροφή.

και

2) Την κυβερνητική εντολή, προς το, εν Ελλάδι, παράρτημα της Ε.Κ.Τ. - την Τράπεζα της Ελλάδος - και τα εντεταλμένα όργανά της, για την άσκηση της δεσμίας (υπό το κράτος αυτού του έκτακτου νομικού καθεστώτος) αρμοδιότητός της, για την κοπή των απαραίτητων ποσοτήτων ευρώ, για την κάλυψη των αναγκών, όσο διαρκεί η ισχύς του προεδρικού διατάγματος, που θέτει την ελληνική επικράτεια, κάτω από αυτό το καθεστώς.

3) Η απλή γνωστοποίηση της πράξεως αυτής, στα κεντρικά γραφεία της Ε.Κ.Τ., στην Φραγκφούρτη.

Αυτή, αγαπητέ, φίλε, είναι η νομική οδός, που πρέπει να ακολουθηθεί. Και αυτή η διαδικασία είναι, απολύτως, νόμιμη, τύποις και ουσία.

Αυτό το γνωρίζει, πολύ καλά, η μπατιροτραπεζοκρατία της Ε.Κ.Τ. και οι αρχηγοί των κρατών της ευρωζώνης - και κυρίως, οι γερμανική και η γαλλική κυβέρνηση. Και για τους λόγους αυτούς, δεν θα αντιδράσουν, με ευθεία και απόλυτη άρνηση, στα πεπραγμένα της όποιας ελληνικής κυβέρνησης αποφασίσει να δράσει με αυτόν τον τρόπο. Γι’ αυτό και δεν θα φθάσουμε, στο στάδιο της έκδοσης ενταλμάτων συλλήψεως, από το ελληνικό δικαστικό σύστημα, κατά του Mario Draghi και των υπόλοιπων αρμοδίων της Ε.Κ.Τ.


Προφανώς, βέβαια, όλοι αυτοί, επειδή όλα αυτά δεν θα τους αρέσουν, θα αντιδράσουν, αλλιώς. Θα θέσουν, σε κίνηση, όλους τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς της Δύσης - κυρίως τους ευρωπαϊκούς -, κατά της ελληνικής κυβέρνησης και των Ελλήνων. Θα ξεσπάσουν, δηλαδή, σε ένα νέο ανθελληνικό παραλήρημα. Θα φωνάξουν, θα κλάψουν, θα πλαντάξουν, θα βρίσουν, θα απειλήσουν. Αλλά, μέχρι εκεί, εάν βρουν, απέναντί τους, μια ελληνική κυβέρνηση, που θα είναι διατεθειμένη να συζητήσει, τα πάντα μαζύ τους, αλλά και θα είναι αποφασισμένη να πράξει αυτό, που πρέπει, για να επιτύχει τους στόχους της, τους οποίους και θα υλοποιεί, όσο δεν επιτυγχάνεται μια συμφωνία, επί του τί πρέπει και το τί δεν πρέπει να γίνει.

Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Έτσι, οι "εταίροι" και δανειστές θα κάτσουν να συζητήσουν, επί της ουσίας, για την κατάσταση. Δηλαδή, για το πόσο θα κρατήσει η ισχύς αυτού του έκτακτου νομικού καθεστώτος, στην Ελλάδα, για τις ποσότητες του χρήματος, που θα κοπεί, για την ρύθμιση του ελληνικού δημόσιου χρέους κλπ.

Οι μπατιροτραπεζίτες της Ε.Κ.Τ. δεν θα αρνηθούν την κοπή του χρήματος, από το υποκατάστημά τους, στην Ελλάδα, διότι δεν έχουν τέτοια αρμοδιότητα. Το νομικό καθεστώς της έκτακτης ανάγκης, που κηρύσσει ένα κράτος της ευρωζώνης, διαρρηγνύει την αποκλειστική αρμοδιότητά τους, για την έκδοση νομίσματος στην ευρωζώνη. Και για να είμαι περισσότερο ακριβής : Η κήρυξη ενός κράτους, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, γενικής επιστράτευσης, ή πολέμου, δεσμεύει την Ε.Κ.Τ., στην άσκηση της αρμοδιότητάς της, για την έκδοση του νομίσματος, αφού την υποχρεώνει - και ως τοπικό εθνικό υποκατάστημα και ως κεντρική υπηρεσία - να λειτουργήσει, ως τμήμα του κράτους αυτού, του οποίου ασκεί, κατά παραχώρηση εξουσίες, λειτουργίες και αρμοδιότητες.

Ως εκ τούτου, η Ε.Κ.Τ., στην Φραγκφούρτη, μόλις λάβει την γνωστοποίηση, για την κοπή του χρήματος, από το εθνικό υπακατάστημά της, στην χώρα, που τίθεται, υπό καθστώς έκτακτης ανάγκης, δεν μπορεί, επισήμως και νομίμως,, να κάνει τίποτε άλλο, εκτός από το να το αρχειοθετήσει.


Στην πράξη, βέβαια, μπορεί να κάνει πολλά, μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας. Μπορεί να έλθει, σε μια συνεχή διαβούλευση, για την διάρκεια του έκτακτου καθεστώτος, τις ποσότητες του χρήματος, που θα κοπούν, μπορεί να διαμαρτυρηθεί, στις άλλες χώρες της ευρωζώνης και να ζητήσει την βοήθειά τους. Προφανώς, όλα αυτά μπορεί να τα κάνει, νομίμως. Και θα τα κάνει.

Μπορεί, επίσης, να σκεφθεί την προσφυγή, στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και να ζητήσει την διακοπή αυτής της πρακτικής από το ελληνικό κράτος. Μπορεί, ίσως και να ζητήσει να κηρυχθούν, ως μη νόμιμα, τα χαρτονομίσματα και οι άλλες ηλεκτρονικές εκδόσεις χρήματος, στις οποίες θα προβεί το υποκατάστημα της Ε.Κ.Τ., στην Ελλάδα.

Μια τέτοια πράξη, δηλαδή μια δικαστική προσφυγή, κατά του ελληνικού τμήματος της Ε.Κ.Τ. - δηλαδή κατά του εαυτού της -, πέρα, από το γεγονός ότι θα διαταράξει τις διεθνείς συναλλαγές και θα μηδενίσει το ευρώ, ως νόμισμα, αφού θα το καταστήσει τελείως ανασφαλές, θα αποδειχθεί και απρόσφορη, διότι τα ευρωπαϊκά δικαστήρια θα απορρίψουν την προσφυγή της ΕΚ.Τ., σε αυτά, κρίνοντας τον εαυτό τους αναρμόδια να κρίνουν πράξεις, που αφορούν τον σκληρό πυρήνα της άσκησης της εθνικής κυριαρχίας ενός κράτους, το οποίο θέτει τον εαυτό του, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι πράξεις αυτές είναι ανεπίδεκτες δικαστικής εκτιμήσεως και κρίσεως.


Ας το δούμε πιο συγκεκριμένα, για να κατανοηθεί το γιατί συμβαίνει αυτό :

Ας υποθέσουμε ότι αύριο η Ουγγαρία του Βίκτορ Ούρμπαν, ή κάποιου άλλου διαδόχου του, στην πρωθυπουργία, κηρύσσει τον πόλεμο, κατά της Γερμανίας, με την άμεση, ή την έμμεση συμμετοχή της Ρωσίας. Στην περίπτωση αυτή, το ΝΑΤΟ αδρανοποιείται, αφού, για να μπορέσει να εμπλακεί, απαιτείται διαβούλευση και ομοφωνία, η οποία δεν μπορεί να υπάρξει, λόγω του γεγονότος ότι η Ουγγαρία θα μπλοκάρει μια τέτοια απόφαση. (Αλλά και αν το ΝΑΤΟ επέμβει, αυτό δεν αλλάζει τα πράγματα).

Η γερμανική κυβέρνηση, καθώς το κράτος της δέχεται επίθεση, θα κηρύξει την χώρα, σε κατάσταση πολέμου προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της χρηματοδότησης του πολέμου αυτού θα υποχρεωθεί να μην τηρήσει τους κανόνες της ευρωζώνης, για τα χαμηλά ελλείμματα, ενώ δεν θα μπορέσει και να δανειστεί, από τις διεθνείς αγορές, αφού τα ομόλογά της θα καταστούν απαγορευτικά για δανεισμό και πέρα τούτου, δεν θα βρίσκουν αγοραστές – τουλάχιστον, μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση της κυρίας Merkel, θα ασκήσει τις αρμοδιότητές της, μέσα στα πλαίσια του νομικού και πραγματικού καθεστώτος της κήρυξης της χώρας, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και θα καλέσει τον κ. Jens Weidmann της Bundesbank να τυπώσει τις απαραίτητες ποσότητες ευρώ, για να χρηματοδοτήσει τις πολεμικές ανάγκες.

Ο κ. Weidmann έχει δύο εναλλακτικές λύσεις : Ή θα αρνηθεί, ή θα υπακούσει. Αν αρνηθεί, διαπράττει – ανάμεσα σε άλλα - το έγκλημα της εσχάτης προδοσίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ως εκ τούτου και σαν καλός Γερμανός και κινούμενος, μέσα στα πλαίσια της νομιμότητος, θα εκτελέσει την εντολή, ως ασκών, κατά παραχώρηση του γερμανικού κράτους, δημόσια εξουσία. Και φυσικά, θα ενημερώσει, ως διοικητής του γερμανικού υποκαταστήματος της Ε.Κ.Τ., την κεντρική διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο κ. Mario Draghi, ως διοικητής της Ε.Κ.Τ., ευθύς ως λάβει γνώση του ενημερωτικού της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, θα ενημερώσει, με την σειρά του, το Συμβούλιο της Τράπεζας, το οποίο, βέβαια, δεν μπορεί να κάνει τίποτε, περισσότερο, από το να αρχειοθετήσει την αναφορά αυτή και να ζητήσει συνεχή ενημέρωση, για τις περαιτέρω ενέργειες.


Αυτά και μόνον αυτά. Και τίποτε άλλο. Όλα τα άλλα, που θα αποσκοπούν σε τυχούσα παρακώλυση της εκτέλεσης των εντολών της γερμανικής κυβέρνησης, προς την γερμανική Κεντρική Τράπεζα, θα είναι παράνομα και θα αντιμετωπισθούν, με απόλυτη περιφρόνηση, από την γερμανική κυβέρνηση, η οποία θα ασκήσει διώξεις, κατά αυτών των κυρίων της Ε.Κ.Τ.

Και για τους λόγους αυτούς, οι κεντροτραπεζίτες της Ε.Κ.Τ. ουδέν θα πράξουν.

Επανερχόμενος, τώρα, στα καθ’ ημάς, θα πω ότι συμφωνώ μαζύ σου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι ένα καλό εργαλείο, για την παρούσα κατάσταση.

Ίσως να είναι και να αποδειχθεί, απολύτως, ανεπαρκές. Μπορεί να είναι και επικίνδυνο.

Δυστυχώς, όμως, δεν έχουμε άλλο. Οπότε, αναγκαστικά, βαδίζουμε, με αυτό.


Και ο θεός βοηθός…
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Υ. Γ. : Το σενάριο της επίθεσης της Ουγγαρίας, κατά της Γερμανίας, με άμεση ρωσική συμμετοχή, είναι, προφανώς, υποθετικό. Αλλά δεν είναι, απολύτως, απίθανο. Υπάρχει, ως μελέτη.

Μπορεί να πραγματοποιηθεί, παρά την ανυπαρξία κοινών συνόρων ανάμεσα στις δύο χώρες, μέσα, από την κατάληψη της Αυστρίας, η οποία, ως δύναμη είναι αναξιόλογη και θα καταληφθεί, εντός ωρών, οπότε οι υποτιθέμενοι εισβολείς θα βρεθούν, τάχιστα, στα αυστρογερμανικά σύνορα, τα οποία και θα προσβάλουν.

Θα μπορούσα να φέρω άλλο παράδειγμα, αλλά αυτό είναι το πιο χαρακτηριστικό και το πιο ρεαλιστικό (όσο και αν ακούγεται, ως απίθανο), αφού κτυπάει την πόρτα της Γερμανίας και ακινητοποιεί το ΝΑΤΟ (αν και όπως είπα, η εμπλοκή του ΝΑΤΟ δεν αλλάζει την εξέλιξη των πραγμάτων)...
Ο χρήστης NF είπε…
Επαναλαμβανω ότι η ΕΚΤ δεν θα μας πεταξει από το ευρω με δικη της πρωτοβουλια, αλλα με εντολη των Κυβερνησεων των Κρατων της Ευρωζωνης. Συνεπως οι ευρωπαϊκες αστυνομιες δεν θα εκτελεσουν τα ενταλματα συλληψης που ονειρευεστε αγαπητε. Θα συλλαβουν ομως οποιονδηποτε επιχειρησει να συναλλαχθει με τα φρεσκοτυπωμενα πληθωριστικα ευρω της Αθηνας, τα οποια η ΕΚΤ θα εχει κηρυξει πλαστα, και τα οποια θα είναι δυνατον να διακριθουν, αφου θα φερουν σειριακους αριθμους μη εγκεκριμενους από την ΕΚΤ.

Αλλα όλα αυτά είναι μια ασκηση επι χαρτου, διοτι οι ΣΥΡΙΖΑίοι θα προσκυνησουν. Παω στοιχημα ότι οι πρακτικοι Γερμανοι ηδη διαπραγματευονται παρασκηνιακα με τον χερ Τσίπρα έναν ευσχημο τροπο ώστε να δικαιολογηθει η κωλοτουμπα.
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Για το νομικό σκέλος της όλης υπόθεσης και τους διαδικαστικούς χειρισμούς της άσκησης του seigniorage, από την ελληνική κυβέρνηση, μέσω του παραρτήματος της Ε.Κ.Τ., στην χώρα μας - την Τράπεζα της Ελλάδος -, ήδη, έχω μιλήσει, αναλυτικά και έχω την γνώμη ότι αυτή την επιχειρηματολογία, που, προφανώς, δεν την έχεις ξανασυνατήσει, είναι σαφής και συγκεκριμένη. Μπορεί να μην συμφωνείς, με αυτήν, αλλά, καλόν είναι να την ξαναδείς. Τα ελληνικά επιχειρήματα - εάν προβληθούν - είναι ισχυρά.

Λες ότι είναι οι αρχηγοί των κρατών της ευρωζώνης, που θα υποχρεώσουν την ηγεσία της Ε.Κ.Τ. να αποβάλουν την Ελλάδα, από την ευρωζώνη. Αν δεν θέλει η ηγεσία της Ε.Κ.Τ., υπό ομαλές (και όχι υπό έκτακτες) συνθήκες, ουδείς μπορεί να της επιβάλει το τί θα πράξει. Έχει την λειτουργική ανεξαρτησία, για να πράξει αυτό, που πρέπει. Επομένως, είναι απαραίτητο να συμφωνήσει και η ίδια, για να πράξει ο,τιδήποτε, προς την κατεύθυνση της άσκησης πίεσης προς την Ελλάδα, με σκοπό να οδηγηθεί, στο να εξέλθει, με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, από την ευρωζώνη.

Αλλά, εάν η Ελλάδα δεν θελήσει να βγει, από την ευρωζώνη, δεν θα βγει. Θα παραμείνει, στην ευρωζώνη, είτε αυτό αρέσει, στους άλλους, είτε δεν αρέσει.

Και φυσικά, το νόμισμα, με το οποίο θα εξακολουθήσει να συναλλάσσεται, όσο η ελληνική κυβέρνηση δεν θα βγάζει την Ελλάδα, από την ευρωζώνη, θα είναι το ευρώ - δηλαδή τα ευρώ, που εκδίδονται από την Ε.Κ.Τ. και τις Κεντρικές Τράπεζες των άλλων κρατών της ευρωζώνης και τα ευρώ, που θα εκδίδει η Τράπεζα της Ελλάδος -, είτε αυτό αρέσει στους λοιπούς ευρωζωνίτες, είτε όχι.

Τώρα, ως προς το τί θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνω και πάλι, ότι δεν ξέρω και δεν εγγυώμαι, για τίποτε. Πιθανόν να πράξει, όπως λες. Θα δούμε.

(Πάντως, μην θαυμάζεις τόσο πολύ τους φρίτσηδες. Τους υπερεκτιμάς. Όπως και αυτοί υπερεκτιμούν τους εαυτούς τους. Στην πραγματικότητα, κινούνται κάτωθεν του μετρίου επιπέδου. Άσε, που, από την εποχή του καθεστώτος της 9ης Μαΐου 1945, η χώρα τους αποτελεί αμερικανική αποικία και οι ίδιοι είναι, πλήρως, ετεροκαθοριζόμενοι).

Και κάτι ακόμη :

Μην ξεχνάμε ότι, από τον Φεβρουάριο του 2014, η Ευρωπαϊκή Ένωση (και η Δύση), δεν παίζουν μόνοι, στην διεθνή σκηνή. Έχουν ανταγωνιστή...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τάσο
Σχετικά με το κούρεμα του χρέους που ειναι ενα θέμα που έχει ανακύψειεσχάτως και θα ειναι το πρωτο στην ατζέντα της νεας κυβερνησης ΣΥΡΙΖΑ παραθέτω ενα άρθρο του Γ.Δελαστίκ που αναφέρει ότι ειναι εφικτή μια
διαδικασία κουρέματος χρέους και αρκεί μια πολιτική απόφαση.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22792&subid=2&pubid=64122279
και σημειώνει "Το 80% του ελληνικού δημόσιου χρέους βρίσκεται πλέον στα χέρια κρατών
της Ευρωζώνης, ευρωπαϊκών οργανισμών και του ΔΝΤ, άρα διαγράφεται εύκολα!...άρα διαγράφεται εύκολα"
Αναλύει και μια νεα διάρθρωση του Δημ Χρέους κατα το Spiegel
Πραγματικά δεν μπορω να καταλάβω πόσο εύκολα θεωρουμε οτι μπορει να γινει μια τετοια ενέργεια χωρίς να υπάρξουν ισχυρότατες αντιδράσεις
από την ΕΚΤ αλλά κυρίως τα τοπικά κοινοβούλια των χωρών μελών της Ευρωζώνης
Ειναι σαφές και μάλιστα συμπεριλαμβάνεται στο κατασταστικό των οργανισμών οτι δάνεια απο EFSF/ESM δεν κουρεύονται..
Το έχουν δηλώσει άλλωστε και πολλοί αξιωματούχοι της Ευρωζώνης
ΔΝΤ/ΕΚΤ δεν πρόκειται να δεχθούν...εδώ και αν υπάρχουν δηλώσεις.Διακρατικά δάνεια δεν βλέπω τον τρόπο και απ΄την άλλη βγαινει εσχάτως και ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε Μάρτιν Γιέγκερ και λέει ξεκάθαρα ότι θέμα «κουρέματος» του ελληνικού χρέους «δεν τίθεται». Εμεις με ποιόν θα πάμε τελικά να κάνουμε διαπραγματεύσεις??? και τι άραγε θα ζητήσουμε να κουρευθεί?
ΝΙΚΟΣ
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Άλλα στοιχεία, τα οποία να είναι πιο πρόσφατα, για το ελληνικό δημόσιο χρέος, δεν έχω.

Όσον αφορά το ουσιαστικό (και η θικά, αισχρό) περιεχόμενο αυτών, που έχουν υπογράψει, στα Μνημόνια, οι ΓΑΠ - Παπαδήμος - Σαμαράς - Βενιζέλος, η φρικτή αλήθεια είναι ότι όλα αυτά είναι εγκληματικά και στοιχειοθετούν το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας.

Οι συμφωνίες αυτές, ανάμεσα στους δανειστές και τον οφειλέτη (το ελληνικό κράτος) είναι λεόντιες, ληστρικά, εκμεταλλευτικές και ως εκ τούτου, από απόψεως διεθνούς δικαίου, απολύτως, παράνομες, ενώ, παράλληλα, στοιχειοθετούν, υπέρ του ελληνικού δημοσίου και δικαίωμα αποζημίωσης, για το αισχροκερδές περιεχόμενό τους και για την καταστρατήγηση των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αν η επόμενη ελληνική κυβέρνηση κινηθεί, πάνω σε αυτές τις νομικές θέσεις, για να οργανώσει την επίθεση και την άμυνά της, θα φέρει, σε πολύ δυσχερή θέση τους δανειστές...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ξαφνικά έγινε θέμα η περίπτωση της νομισματοκοπής απο μια δήλωση σε τηλεοπτικό κανάλι της Κοζάνης της Ραχήλ Μακρή...Που αμέσως πέσανε όλοι πάνω της να την "φάνε" μολονότι αυτό που ειπε ισχύει και έχει ξαναγίνει...Πολύ απλά όμως "ψάρωσε¨και ή ίδια προφανώς διότι δεν είχε την απαραίτητη τεχνική γνώση να υπερασπιστεί την θέση της και μίλησε και αυθαίρετα για τύπωμα 100δις χωρις να γνωρίζει στοιχεια για το τι ποσό απαιτειται για τις ανάγκες εξυπηρέτησης...Ξαφνικά όλοι θα αρχίζουν να το παιζουν ειδύμονες της νομισματοκοπής...Ειδικά οι δημοσιογράφοι που βγήκαν και την ειρωνεύτηκαν με εκνεύρισαν αφάνταστα και πιστοποίησαν πόσο πουλημένοι γελοίοι και κομπλεξικοί είναι!!
ΝΙΚΟΣ
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Η Ραχηλ Μακρη (που θα ειναι υποψηφια βουλευτης με το ΣΥΡΙΖΑ) μιλησε περι μονομερης εκτυπωσης ευρω εαν ειναι αναγκαιο. Και οπως ηταν αναμενομενο, ολα τα ΜΜΕ εχουν βγει και την εχουν κραξει ως "ψεκασμενη" και μη σοβαρη.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Διαβασα για τα mefo bills που χρησιμοποιησε η Γερμανικη κυβερνηση επι Χιτλερ ωστε να χρηματοδοτησει την οικονομια και τον επανεξοπλισμο της χωρας χωρις να παραβιασει τις συνθηκες των Βερσαλλιων.

Μπορει να γινει κατι παρομοιο στην Ελληνικη περιπτωση ?
Ο χρήστης NF είπε…
Η κ. Ραχήλ Μακρη ειπε οτι θα ενεργοποιησουμε τον ELA και θα μπορούμε να κόψουμε μόνοι μας στην Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι 100 δισ ευρώ".

Επιβεβαιωσε δηλαδη αυτο που ειχα πει στον φιλο κ. Αναστασοπουλο. Οτι η "δημιουργια χρηματος" της Ιρλανδιας ηταν στην πραγματικοτητα χρηση του μηχανισμου ELA.

Η κ. Μακρη εχει δικιο, ξεχνα ομως μια μικρη λεπτομερεια. Το ΔΣ της ΕΚΤ μπορει να απαγορευσει στην Ελλαδα τη χρηση του ELA με πλειοψηφια 2/3.

Ειναι το πρωτο βημα της διαδικασιας αποβολης μας απο το ευρω. Σε αυτο υπαρχει τροπος αντιδρασης, εστω και παρανομος, αλλα στα επομενα βηματα οχι.

Ο Μηλιός κατακεραυνωσε τη φουκαριαρα τη Ραχηλ! Αντε βγαλε ακρη. Οι ΣΥΡΙΖΑίοι δεν μπορουν να πουν ποια ειναι η θεση του κομματος τους, διοτι δεν την ξερουν ουτε και οι ιδιοι!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Δεν υπαρχει μεση οδος.

Μονο δυο ενδεχομενα:

(α) Αποδοχη των μνημονιων και υπογραφη των νεων μετρων με οτι καταστροφικο αυτο συνεπαγεται με τη χωρα να συνεχιζει να ειναι ενα θλιβερο προτεκτορατο με πολλα χρονια μαζικης ανεργιας και εξαθλιωσης. Η χωρα παραμενει στο ευρω αλλα ο πληθυσμος της Ελλαδας "αποχωρει" (απο τη ζωη και απο την ιδια τη χωρα)

(β) Ακυρωση των μνημονιων, μονομερη διαγραφη του χρεους, εισαγωγη νεου εθνικου κρατικου νομισματος, αποχωρηση απο Ευρωζωνη (και ισως και ΕΕ), εθνικοποιησεις, παραγωγικη ανασυγκροτηση της οικονομιας κλπ. Η οικονομια τοτε θα ανακαμψει, η ανεργια θα μειωθει ....

Ο χρήστης NF είπε…
Ολα καλα μας τα λες φιλε μου, αλλα ποια οικονομικη αναγκαιοτητα επιβαλλει "εθνικοποιησεις"; Γιατι να φορτωθουν οι φρολογουμενοι παλι με επιχειρσεις-ζομπι οπως η Ολυμπιακη, ο ΟΣΕ και ο ΟΑΣΑ;

Ειπαμε, να σουταρουμε τους δανειστες, να γινουμε σοβαρο καπιταλιστικο κρατος και να εισπραξουμε εμεις τους καρπους των προσπαθειω μας. Οχι να γινουμε Κουβα.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
N/F σχετικά με το τύπωμα της Ιρλανδίας υπάρχουν στοιχεία ότι έγινε με την σύμφωνη γνώμη των 2/3 του ΔΣ? Εχω την εντύπωση και μάλλον ετσι προκύπτει και απο τα λίγα σχετικά δημοσιεύματα ότι έγινε μονομερως και απλά έγινε γνωστοποίηση στην ΕΚΤ.Προκειται για ενέργεια που στον βαθμό που το χρημα αυτό πάει για να καλύψει μαυρες τρύπες των τραπεζών ή να το χρησιμοποιήσουν για να κερδοσκοπήσουν στις αγορές ποντάρωντας σε ότι πιο περίεργο ή αλλόκοτο κινείται στην αγορά (απο ομόλογα μέχρι καζινοπαιχνίδια) δεν δημιουργει πληθωρισμό ή τουλάχιστον πολύ λιγότερο απο τι αν πήγαινε απευθείας στην αγορά...Γι αυτο και το αφηνουν άλλωστε Επειδη όμως οι κεντρικοί τραπζίτες δεν έχουν εμπιστοσύνη ούτε καν στους ομοίους τους στις ιδιωτικές τράπεζες και επειδή ειναι σίγουροι οτι θα "σπρώξουν" χρήμα ως "υποστήριξη" σε πολιτικούς -λαμόγια και επιχειρηματίες ταυτόχρονα πρέπει να "μαζέψουν" και αντιστοιχο απο την αγορά επιβάλλοντας μέτρα συρρίκνωσης μειώσεων μισθών ,περικοπές κλπ...η νομισματοκοπή πιστευω μπορει να γινει μονο με επίκληση συνθηκων εκτακτης ανάγκης δηλ ακόμα και επίκλησης ανθρωπιστικής κρισης που ως ενα βαθμό ηδη συντελείται στην χώρα..Ηδη η Ραχήλ προφανώς εχοντας ενημερωθεί για το τι ακριβως συμβαίνει σπευδει να δηλώσει :
ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ για ELA :
Σήκωσα το πέπλο της συγκάλυψης και φοβούνται μήπως φανούν τα έργα τους !!!
Η ΝΔ χρησιμοποιεί τον μηχανισμό για τις τσέπες των τραπεζιτών !!!Εγώ είπα να το κάνουμε σε έκτακτη περίπτωση, ως τελευταία γραμμή άμυνας των Ελλήνων Πολιτών έναντι στην εξαθλίωση !!!
Μήπως έχει ανακαλύψει το πολύ διαφωτιστικό εδω blog του Τάσου?? Δεν αποκλείεται..
ΝΙΚΟΣ
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τα φυσικά μονοπώλια είναι καλύτερα να ειναι υπό εθνικό έλεγχο για πολλούς λόγους.

Συγκεκριμένα λοιπόν φυσικά μονοπώλια πρέπει να επανεθνικοποιηθουν. Βέβαια να λειτουργούν με νέους όρους και όχι να γίνονται οι λαμογιές του παρελθόντος. Ούτε οι ιδιώτες λειτουργούν καλύτερα, παράδειγμα τα λαμόγια της Hellas power και energa στη ΔΕΗ

Κατά τα αλλα πρέπει να μην μπαίνουν γραφειοκρατικα εμπόδια στην επιχειρηματικοτητα. Οι φόροι να μειωθούν δραστικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Να υπάρξουν ισχυρά κίνητρα για start up τεχνολογικές εταιρίες (ακόμα και 0% φορολόγηση) και να ενισχυθεί η έρευνα και ανάπτυξη.

Στόχος πρέπει να ειναι η ενισχυση της τοπικής παραγωγής και επιχειρηματικοτητας. Οι έλληνες να δημιουργούν στο τόπο τους
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Η Rachel έχει δίκιο. Ευρώ μπορούμε να εκδώσουμε, μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος, όποτε θέλουμε, αλλά αυτό, που λέω εγώ, είναι - επαναλαμβάνω - διαφορετικό.

Το τί κάνει και το τί δεν κάνει ο ELA δεν το ξέρουμε, αφού οι κανονισμοί του είναι μυστικοί και δεν τους γνωρίζει το ευρύ κοινό. Τους γνωρίζουν οι συντάκτες τους και οι ηγέτες των ευρωελίτ.

Έτσι, δεν ασχολούμαι με πράγματα που δεν το γνωρίζω και τα οποία, για να τηρούνται μυστικό, προφανώς, έχουν την σκοτεινή τους πλευρά και βολεύουν τους κατασκευαστές τους και εκείνους, οι οποίοι φρόντισαν, για την κατασκευή τους, έτσι ώστε αυτοί να πράττουν, κατά το δοκούν. Αυτό, που μπορώ, μόνο, είναι το να υποθέσω ότι η αδιαφάνεια, στα ισχύοντα, γύρω από την λειτουργία του ELA, έχει να κάνει, με έκτακτες περιπτώσεις, οι χειρισμοί των οποίων πρέπει να γίνεται - σύμφωνα με τους ευρωζωνίτες - μακριά από τα αδιάκριτα μάτια του ευρύτερου κοινού.

Για τους λόγους αυτούς, η δική μου πρόταση δεν έχει να κάνει, με τον ELA και την λειτουργία του. Η πρότασή μου, για την θέση της χώρας, από την νόμιμη κυβέρνηση, υπό το νομικό καθεστώς της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, παρακάμπτει τον ELA και την λειτουργία του και αποτελεί ένα νομικό και πραγματικό ρήγμα, σε σχέση με την ισχύ των ευρωπαϊκών κανονισμών και των Συνθηκών λειτουργίας της ευρωζώνης, σε ομαλές περιόδους.

Αυτό είναι σαφές, από την όλη επιχειρηματολογία, που έχω εκθέσει. Το τί θα πράξουν οι ευρωζωνίτες και το πώς θα αντιδράσουν είναι αδιάφορο.

Όπως έχω γράψει, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κηρύξει την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αυτή η ενέργεια δεν είναι μόνο μια νομική κατασκευή. Αποτελεί και μια αναμφισβήτητη πραγματικότητα, στον βαθμό, που η Ελλάδα έχει χάσει, πάνω από το 25% του ΑΕΠ της, εξ αιτίας της βαρύτατης οικονομικής κρίσης, στην οποία έχει περιέλθει.

Έτσι, η ελληνική κυβέρνηση δεν δεσμεύεται, από τις όποιες φανερές διατάξεις των κανονισμών της λειτουργίας του ELA, ενώ μπορεί να εκμεταλλευθεί - πιθανότατα - τις μυστικές διατάξεις αυτών των κανονισμών (οι οποίες, λέω και πάλι ότι είναι, σφοδρότατα, πιθανό να ισχύουν, για αυτές τις περιστάσεις των έκτακτων νομικών και πραγματικών καταστάσεων) και μπορεί να ασκήσει, κατά βούληση, μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος και με σχετική κυβερνητική εντολή, προς τα όργανά της, το κυριαρχικό δικαίωμα του κράτους, για την κοπή νομίσματος, που θα εξυπηρετήσει την χρηματοδότηση των έκτακτων και των λοιπών χρηματοδοτικών αναγκών του ελληνικού δημοσίου, όσο διαρκεί αυτό το νομικό καθεστώς.

Με την κήρυξη του νομικού καθεστώτος της έκτακτης ανάγκης, η Τράπεζα της Ελλάδος, ως ασκούσα, κατά παραχώρηση, δημόσια εξουσία, είναι δεσμία και υποχρεούται να υπακούσει, ενώ όποιο όργανο αρνηθεί (ο Διοικητής, ή όποιος άλλος) διαπράττι το ποινικό αδίκημα της απείθειας, σε καιρό έκτακτης ανάγκης και κατά περίπτωση, αυτό της εσχάτης προδοσίας, οπότε εμπίπτει, στις αρμοδιότητες των οργάνων του ποινικού δικαστικού συστήματος της χώρας.

Αυτή η πράξη της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία είναι αναπόσπαστο τμήμα και εθνικό υποκατάστημα της Ε.Κ.Τ., προφανώς, θα ανακοινωθεί, από τα όργανά της, στην κεντρική διοίκηση της Ε.Κ.Τ., στην Φραγκφούρτη.


Από την περίπτωση της Ιρλανδίας τον Ιανουάριο του 2011, γνωρίζουμε ότι αυτή η γνωστοποίηση είναι και η μόνη υποχρέωση της Τράπεζας της Ελλάδος. Τότε, δεν μίλησαν, οι ευρωκεντροτραπεζίτες, για έγκριση της πράξης της ιρλανδικής Κεντρικής Τράπεζας, για την έκδοση των 51 δισ. €, από τα κεντρικά γραφεία της Ε.Κ.Τ. Ως εκ τούτου και για την Τράπεζα της Ελλάδος, η όλη διαδικασία εξαντλείται στην απλή γνωστοποίηση της δικής της πράξης.

Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Εάν οι ευρωκεντροτραπεζίτες έχουν άλλη γνώμη, το μόνο, που μπορούν να πράξουν, είναι να προσφύγουν, στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Αλλά κάτι τέτοιο δεν θα το κάνουν, διότι θα χάσουν την δίκη και θα μηδενίσουν την αξία του κοινού νομίσματος. Τα ευρωπαϊκά δικαστήρια, πιθανότατα, θα παραπέμψουν την υπόθεση να εκδικαστεί, πρώτα, στα ελληνικά δικαστήρια και μετά την τελεσιδικία, σε αυτά, θα επιληφθούν της υποθέσεως.

Αλλά, είτε τα ευρωπαϊκά δικαστήρια επιληφθούν, από την αρχή, είτε, μετά από την εκδίκαση της προσφυγής της Ε.Κ.Τ., από τα ελληνικά δικαστήρια, αποτελεί πάγια αρχή, το γεγονός ότι τέτοιου είδους πράξεις των κρατών, που αφορούν την κήρυξή τους, σε καθεστώτα έκτακτης ανάγκης, πολέμου, επιστράτευσης κλπ, οι οποίες αφορούν την άσκηση, από τα εθνικά κράτη των λειτουργιών του σκληρού πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας, δεν επιδέχονται δικαστική εκτίμηση και δεν μπορούν να τεθούν, κάτω από την δικαστική κρίση, ως προς το ουσιαστικό τους περιχόμενο, διότι αφορούν κυβερνητική και κρατική λειτουργία, η οποία δεν μπορεί να εκτιμηθεί, ούτε και να κριθεί, δικαστικά.


Αυτή είναι η ουσία, στην όλη υπόθεση, λαμβανομένου, υπόψη και του γεγονότος ότι δεν γνωρίζουμε τις μυστικές διατάξεις των κανονισμών της λειτουργίας του ELA, οι οποίες, όπως προανέφερα, προφανώς, θα πρέπει να είναι ευνοϊκές, για την ελληνική κυβέρνηση, αφού, λογικά, θα πρέπει να αφορούν τις διαδικασίες, που θα ακολουθούνται, σε έκτακτες περιστάσεις (ανάμεσα σε αυτές και τις πολεμικές και τις άλλες ανάλογες).

Ως εκ τούτου, οι ευρωγραφειοκρατία και οι λοιπές ευρωζωνικές ελίτ, την έχουν άσχημα, εάν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να δράσει, προς αυτή την κατεύθυνση. Και προφανώς, θα διαπραγματευθούν, τα πάντα.

(Τώρα, ως προς το γιατί οι "δικοί μας", δεν κινήθηκαν, σε αυτή την κατεύθυνση, νομίζω ότι είναι περιττό να το αναφέρουμε. Όταν κάποιος είναι προδότης λειτουργεί ως δούλος και μπράβος των αφεντικών του, οπότε, δεν μπορείς να περιμένεις, από αυτόν, να επιδείξει διαφορετική συμπεριφορά. Όποιος ελπίζει, σε κάτι τέτοιο, είναι - τουλάχιστον -αφελής)...
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Αγαπητέ NF, σε παρακαλώ να ξαναστείλεις το τελευταίο σου σχόλιο. Το έχασα...
Ο χρήστης NF είπε…
Πολύ καλα αγαπητε. Δεν το ειχα σωσει. Mην το ξαναχασετε, διοτι δεν το ξαναγραφω!

Αισθανομαι υποχρεωμενος να σας προσγειωσω στην πραγματικοτητα, ώστε να παυσετε βαυκαλιζομενος με χιμαιρες.

Ιδου μια περιληψη από μια εκθεση της JP Morgan για τον τροπο αποβολης μας από την Ευρωζωνη.

http://www.zerohedge.com/news/jpm-grexit-target2-and-ecb

Ιδου paper του Πανεπιστημιου του Lancaster για τον τροπο αποβολης μας από την Ευρωζωνη.

http://www.lancaster.ac.uk/staff/whittaj1/eurosystemNov2011.pdf

Τα διαβασατε; Μπραβο. Τωρα ξερετε την πικρη αληθεια.

Το TARGET-2 είναι το θεμελιωδες δομικο συστατικο της ΟΝΕ, και αν σε πεταξουν από αυτό, εισαι de facto εκτος Ευρωζωνης. Θυμηθειτε ότι το 97 % του κυκλοφορουντος χρηματος είναι ψηφιακο.

Ο σενιορ Ντραγκι καθεται βαριεστημενος στην οθονη του κομπιουτερ του. Κανει login στο συστημα ως Administrator. Παταει μερικα κουμπια, και εμφανιζεται ο χαρτης του δικτυου TARGET-2.
Κουναει το ποντικι, παει τον δρομεα πανω από το εικονιδιο της Τραπεζης της Ελλαδας, και παταει Block. Αυτό ηταν. Η Ελλαδα είναι εκτος TARGET-2 και εκτος ευρω. Πιστεψτε με, είναι τοσο ευκολο, οσο είναι και για εσας να με πεταξετε από το ιστολογιο σας!

Η Τραπεζα της Ελλαδος μπορει να εκτυπωσει δικα της «χαρτινα» ευρω. Αυτό θα ζορισει λιγακι την ΕΚΤ, αλλα και παλι θα βρει λυσεις. Εγω ανεφερα μία, στον στον δευτερο συνδεσμο αναφερονται και άλλες.

Η ΕΚΤ θα κηρυξει πλαστα τα φρεσκα αχνιστα ευρω που θα τυπωσουμε, ομως μπορουμε να συναλασσομαστε με τα γνησια ευρω που ηδη εχουμε. Aν εχουμε πλεονασμα τρεχουσών συναλλαγων δεν θα τελειωσουν και διατηρουμε το ευρω οσο γουσταρουμε. Αν εχουμε ελλειμμα θα τελειωσουν, και τοτε κλαφτα Χαραλαμπε.

Τα ενταλματα συλληψης που η Εισαγγελια Αθηνων θα εκδωσει κατά των Ευρωτραπεζιτων δεν θα εκτελεστουν απο τις Αρχες των ευρωπαϊκων Κρατων, ουτε φυσικα και από τις αμερικανικες. Εκτος και αν πανε προς Βενεζουελα μερια, πραγμα αμφιβολο.

Θαρρος αγαπητε. Καλη είναι και η δραχμουλα!
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Ότι η δραχμούλα είναι μια χαρά, δεν το αμφισβητώ. Κάθε άλλο. Αρκεί να γίνουν οι σωστοί χειρισμοί, για την επιστροφή, σε αυτήν.

Επί της ουσίας, τώρα.

Όπως γνωρίζεις, αγαπητέ NF, στην πράξη (παρά την επίσημη παραφιλολογία), μέσω του ELA, η Ε.Κ.Τ. "τυπώνει" χρήμα, για την χρηματοδότηση και την "διάσωση" των κρατών της ευρωζώνης, κατά παράβαση των Συνθηκών. Ο ELA επιτρέπει, στην ευρωπαϊκή μπατιροτραπεζοκρατία, να δανειστεί (π.χ. στην ελληνική περίπτωση, από την Τράπεζα της Ελλάδος) με ενέχυρα που, ουσιαστικά, δεν αξίζουν ούτε το χαρτί, στο οποίο είναι τυπωμένα και να διασώσει ένα χρεωκοπημένο κράτος. Έτσι, το κράτος αυτό (στην περίπτωσή μας, το ελληνικό) χρησιμοποιεί τον ELA, με την έκδοση εντόκων τίτλων, που τους πουλάει , στις τράπεζες – δηλαδή, ουσιαστικά, τις υποχρεώνει, με την έγκριση της Ε.Κ.Τ. – και αυτές, με την σειρά, τους, τους δίνουν, στην εθνική Κεντρική Τράπεζα (στην περίπτωσή μας, στην Τράπεζα της Ελλάδος).

Αυτή η κωμική διαδικασία έχει, ως αποτέλεσμα το (ανεπίσημα και ουσιαστικά) χρεωκοπημένο κράτος να δανείζεται, έμμεσα, μέσω του ELA, για να πληρώσει τις δαπάνες του. Βέβαια, εδώ, πρόκειται για ΄΄δανεισμό΄΄, ο οποίος αποτελεί διακωμώδηση της όλης διαδικασίας, αφού οι μπατιροτραπεζίτες της Ε.Κ.Τ., δεν θέλουν να παραδεχθούν ότι κάνουν διάσωση και ότι, ουσιαστικά, χρηματοδοτούν τα κράτη της ευρωζώνης, με ΄΄εκτύπωση΄΄ χρήματος. Στην πράξη, δηλαδή, έχουμε ένα ιδιότυπο seigniorage, το οποίο λειτουργεί, με ‘‘καπέλλο’’ το επιτόκιο.

Όλο αυτό το πράγμα οι μπατιροτραπεζίτες της Ε.Κ.Τ. - όπως και καλόγεροι του Μεσαίωνα βάπτιζαν, στις περιόδους των χριστιανικών νηστειών, το κρέας, ψάρι, προκειμένου να τηρούν τους κανόνες της πίστης - το βαπτίζουν ‘‘δανεισμό’’, για να μην πουν ότι πρόκειται, για έκδοση χρήματος, η οποία αποσβένει κρατικά χρέη. Έτσι, νέα χρέη φορτώνονται, μαζύ με τα παλαιά, επιτείνοντας και διαιωνίζοντας την κρατική χρεωκοπία.

Εννοείται, βέβαια, ότι αυτή η διαδικασία είναι αδιέξοδη, αν και οι διαδικασίες, που ακολουθούνται και οι όποιοι ‘‘κανόνες’’ είναι πολύ φλου και λειτουργούν, κατά περίπτωση, με διασταλτικές ερμηνείας και πρωτογενείς δημιουργίες, όπως συνέβη το 2011, στην περίπτωση της Ιρλανδίας και μετά στην Ελλάδα, όπου δημιουργήθηκαν κανόνες και μετά παραμερίστηκαν, όσο ήταν απαραίτητο.

Αυτό, προφανώς, θα επαναληφθεί, όταν καταστεί απαραίτητο. Και από ό,τι φαίνεται, στην περίπτωση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, θα καταστεί και θα κρατήσει, όσο θα βρίσκεται, σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση, με τους ευρωζωνίτες.

Προφανώς, βέβαια, ο ELA – υπό κανονικές και ομαλές συνθήκες - δεν δίνει την δυνατότητα, στα κράτη, να εκδίδουν χρήμα, όπως αυτό συνέβαινε, όταν αυτά είχαν τα εθνικά τους νομίσματα. Το παλαιό seigniorage, το έχει αντικαταστήσει, με το ιδιότυπο seigniorage, για το οποίο μίλησα, πιο πάνω και το οποίο λειτουργεί, σαν ζουρλομανδύας, ο οποίος, όμως, χαλαρώνει – και μπορεί να χαλαρώσει, ακόμη περισσότερο -, με διαπραγμάτευση. (Αρκεί να γίνεται διαπραγμάτευση).

Σε έκτακτες περιόδους, όπως έχω γράψει, επανειλημμένως, τα πράγματα είναι και λειτουργούν, εντελώς, διαφορετικά. Απλώς, κανένα κράτος της ευρωζώνης δεν έχει καταφύγει, στην χρήση κάποιας έκτακτης εσωτερικής νομοθεσίας (κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επιστρατεύσεως, πολέμου), η οποία διατρύει το πέπλο των Συνθηκών της νομισματικής αυτής ένωσης και καθιστά, προσωρινώς, ανενεργή την θεσμική και την λειτουργική ανεξαρτησία της Ε.Κ.Τ., καθιστώντας την αρμοδιότητά της, για την έκδοση νομίσματος, από αδέσμευτη, σε δεσμία, ως, θεσμού ο οποίος ασκεί, κατά παραχώρηση, δημόσια εξουσία, ο οποίος θεσμός, σε, ειδικής και εξαιρετικής φύσεως νομικά καθεστώτα έκτακτων περιστάσεων, υποχρεούται να λειτουργήσει, ως τμήμα του κράτους, που του έχει παραχωρήσει την άσκηση της δημόσιας εξουσίας του, επί της εκδόσεως του νομίσματος, με τους κανόνες, που θέτει το κράτος, το οποίο ασκεί τον σκληρό πυρήνα της εθνικής του κυριαρχίας.
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Αν το ελληνικό κράτος, υπό μια αυριανή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (ή μια κυβέρνηση των σαμαροβενιζέλων, ή όποιων άλλων) ενεργοποιήσει το πλέγμα της έκτακτης νομοθεσίας, η θέση του κ. Draghi και των λοιπών κεντροτραπεζιτών, όπως και των αρχηγών των κρατών της ευρωζώνης θα είναι πολύ δύσκολη – οι τελευταίοι δεν θα χαρούν, καθόλου, αν ανοίξει μια τέτοια θεσμική διαδικασία και μια ανάλογη δημόσια συζήτηση..

Και ειδικά, η θέση των κεντροτραπεζιτών της Ε.Κ.Τ. θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, λόγω των ποινικών συνεπειών, που θα υπάρξουν. Η ύπαρξη ενταλμάτων σύλληψης, με βαριά ποινικά αδικήματα (ή η κλήση τους, στην Εισαγγελία των Αθηνών, για να εξετασθούν, ως μάρτυρες, ή ως ύποπτοι τελέσεως ποινικών αδικημάτων), δεν θα τους αρέσει, καθόλου.


Ως εκ τούτου, μην θεωρείς ότι τα πράγματα θα φθάσουν, εύκολα, στα άκρα. Όλοι αυτοί θα καθίσουν, στο τραπέζι και θα συζητήσουν. Οπότε όλα είναι ανοικτά.

(Ακούω ότι οι συριζαίοι σκοπεόυν να ακυρώσουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις και να τις καταγγείλουν, ως παραβιάζουσες την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τον χάρτη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό, βέβαια, είναι ελάχιστο, αλλά, σε πληροφορώ ότι θα είναι πολύ ενδιαφέρον, διότι λένε ότι σκοπεύουν να κινήσουν και τις νομικές διαδικασίες, για κάτι τέτοιο, το οποίο θα είναι ενοχλητικό και πρωτοφανές, μέσα στην Ε.Ε. Μένει να το δούμε).

Και καλόν είναι να προσδεθούμε…

(Υ.Γ. : Δεν έχω καμμία διάθεση, αγαπητέ NF, να σε πετάξω έξω από τον διάλογο, που κάνουμε και τον οποίο θεωρώ, εξαιρετικά, χρήσιμο και παραγωγικό. Το χάσιμο του σχολίου, που μου έστειλες, έγινε από λάθος μου, για το οποίο και απολογούμαι)...
Ο χρήστης NF είπε…
Αστειευομουν αγαπητε. Γνωριζω καλως ότι δεν ειστε από εκεινους που φιμωνουν τους διαφωνουντες. :)
Απλα ηθελα να σας δειξω ποσο ευκολο είναι να μας σουταρουν από την Ευρωζωνη σε καθαρα τεχνικο επιπεδο.

Αλλα πρεπει να σας προειδοποιησω ότι αν οι ΣΥΡΙΖΑίοι δεν κανουν τα απιθανα που λετε αλλα προσκυνησουν σαν κοτες, που αυτό θα κανουν, τοτε θα σας πεθανω στην καζουρα. Δε θα σας αφησω σε χλωρο κλαρι! :)
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Όπως ξέρεις και εγώ δεν πιστεύω ότι θα τα κάνουν. Ούτε και εκφράζω τις απόψεις τους. Απλώς, δεν το αποκλειω εκ των προτέρων. Οπότε, μπορείς να κάνεις ο,τι θέλεις. Καλοδεχούμενο, αλλά, άνευ αντικειμένου...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

21/5/2023 : Ολέθρια συντριβή - στα όρια της διάλυσης - του ΣΥΡΙΖΑ, (με 20,07%), όπου πέφτει η αυλαία, με την πληρωμή του λογαριασμού της σύγχρονης “Συμφωνίας της Βάρκιζας” του καλοκαιριού του 2015. Τεράστια η προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με 40,78%, (ΠΑΣΟΚ 11,53%, ΚΚΕ 7,20%, Ελληνική Λύση 4,46%, ΝΙΚΗ 2,93%, Πλεύση Ελευθερίας 2,87%, ΜΕΡΑ25 2,59%), ακριβώς, επειδή στερούντο αντιπάλου. (Και φυσικά, οι δημοσκοπήσεις, πήγαν όλες, στα σκουπίδια).

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…